Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stefan Löfven: Långt ifrån okomplicerat för mig

Publicerad

Regeringens direktiv för utredningen som ska se över arbetsrätten har fått kritik av bland annat Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som hotar med en misstroendeförklaring. Det hade kunnat vara värre, menar statsminister Stefan Löfven.
– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt, då ska han naturligtvis göra det.

Regeringens utredning om en moderniserad arbetsrätt är inte okomplicerad, men det hade kunnat vara värre med en Alliansregering som får stöd av Sverigedemokraterna. Det sa statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens på torsdagen, timmar efter att direktiven för regeringen presenterats – och kritiserats.

– Jag vill vara tydlig med att det är långt ifrån okomplicerat för mig som socialdemokrat att hitta på fler undantag i turordningsreglerna. Men det är också viktigt att komma ihåg att utan januariavtalet hade vi i dag haft en borgerlig regering stödd av SD som definitivt hade drivit på för stora försämringar för löntagarna.

Fackföreningsrörelsen har reagerat mot utredningens uppdrag. Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson är den ett svek från S, framtvingat av C och L.

Löfven säger att LO:s ordförande får ha vilken åsikt han vill.

– Man får tycka precis vad man vill. Hade vi haft en högerregering stödd av Sverigedemokraterna då hade vi sett förändringar i arbetsrätten som varken Karl-Petter Thorvaldsson eller någon annan vill ha.

”Får ta ansvar”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger sig vara beredd att fälla regeringen om deras utredningsdirektiv läggs fram i riksdagen.

– Vi tycker att det här förslaget är dåligt, och dessutom grundlöst  – det är bara en beställning från höger, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Stefan Löfven säger att Vänsterledaren får ta ansvar för sitt hot.

– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt, då ska han naturligtvis göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer