– I dag har jag 80 kor och nu ska vi ut i hagen och krama dem.
Hans Edlund sitter på kanten till en fullsatt kärra. Traktorn startar och runt trettio personer åker ut i hagen. Dagens första ko-safari är i gång.
– Jag åker runt i kohagen och berättar hur det går till på en bondgård. Det drar ju folk till caféverksamheten och sedan säljer vi mycket produkter tack vare det naturligtvis, säger han.
Varför startade du ett gårdsmejeri?
– Dels har vi hela tiden velat göra något eget på gården. Sedan såg vi att lönsamheten inom lantbruket blev sämre och sämre för mjölkbönder. Det påverkar ju också att man hittar på andra nischer.
Mejeriet lockade hem döttrarna
Ungefär hälften av den mjölk som produceras på gården går till industrin. Resten blir bland annat till yoghurt, glass och olika ostar i gårdsmejeriet. Produkterna säljs sedan till lokala butiker och restauranger, på marknader och i familjens café på gården.
De nya verksamheterna har dessutom lockat hem två av familjens barn. En dotter är grafisk formgivare och har designat förpackningarna. Elin Edlund har tidigare jobbat med marknadsföring och turism.
– Jag flyttade hem till gården när de startade gårdsmejeriet för jag tyckte att det var roligt att driva det vidare, med allt som är runtomkring mejeriet, vårt café, minibondgården och alla turister, säger hon.
Sidoverksamheterna störst
För Hans Edlund blev det i dag sex turer med ko-safarin. För honom är det inga problem att både vara bonde och hantera turistverksamheten på gården.
– Det är viktigt att man kan marknadsföring och allt sånt. Jag ska inte säga att jag kan det, jag har ingen utbildning. Men jag är folklig om man så säger, skrattar han.
Och det går bra för sidoverksamheterna på gården. I dag står de för hela 75 procent av intäkterna.
– Det är det som är framtiden. Om jag ska vara ärlig tror jag att om jag inte hade sidoverksamheterna tror jag inte jag kunnat överleva med mina åttio kor som mjölkbonde.