Lofalk hoppas på lösning för Saab

Publicerad

Saabs rekonstruktör Guy Lofalk har inte gett upp hoppet om att de kinesiska företagen och Saabs ägare ska hitta en lösning som kan rädda Saab. Det säger han till SVT.

Han skickade igår en ansökan om att avbryta rekonstruktionen och om det säger han:

– Den situation vi är i nu är att Saab saknar likviditet att jobba vidare. Vi har inte fått likviditet som var utlovad, dvs 70 miljoner euro – som också var en förutsättning för att jag skulle ta uppdraget.

Ursprunglig plan inte kvar
– Dessutom har vi förstått att den ursprungliga planen, att Youngman och Pang Da skulle investera i Swan (Swedish Automobile N.V., red:s anm.) och så skulle man investera i Saab, den planen är inte längre kvar utan man försöker hitta andra lösningar.

Guy Lofalk säger också att han inte vet varifrån uppgifterna kommer att Saab skulle ha fått 100 miljoner kronor från de kinesiska företagen.
– Det har inte kommit några sådana pengar. Det har kommit några mindre poster om någon eller några miljoner dollar, så att man hållit näsan ovanför vattenytan.

Varför har det inte kommit några pengar?
– Det jag har sett är att parterna inte varit överens om det avtal som skulle ha tillfört 70 miljoner euro. Man har diskuterat avtalet och de förpliktelser det medför och det har gjort att pengarna inte har förts över. Likviditeten håller på att ta slut och då kan man inte fortsätta den legala processen utan måste avbryta.

– Nu kan jag bara hoppas att ägarna och investerarna kommer överens om en lösning som gör att man kan rädda Saab.

Saabs vd Victor Muller befinner sig just nu i USA för att förhandla med andra investerare om kapitaltillskott, enligt Lofalk. Men han säger också att som han har förstått de kinesiska företagen fortsatt är väldigt intresserade av Saab. Och att såvitt han vet för de nu förhandlingar med ägarna om att hitta en lösning.

– Jag hoppas verkligen att de hittar en lösning. Men jag är inte insatt i förhandlingarna så jag kan inte bedöma läget.

Lina Lindahl
lina.lindahl@svt.se
Maria Holmin
maria.holmin@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer