Region Stockholm hävdar nu att man kommer att uppnå målet att alla över 18 som vill ska vara vaccinerade innan halvårsskiftet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Löftet: Alla stockholmare ska få vaccin till juli

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm lovar nu att klara målet att alla som vill ska få vaccin innan halvårsskiftet. Enligt en ny plan ska massvaccinationen starta i mitten av april, med en kvarts miljon injektioner i veckan, skriver Dagens Nyheter.

– Får vi bara leveranserna så klarar vi målet att vaccinera alla stockholmare till den 30 juni, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M) till tidningen.

Bakgrunden är den kritik som energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman riktat mot Sveriges regioner för att de redan gett upp ambitionen att hinna vaccinera alla som vill och är över 18 år.  Enligt en ny plan ska massvaccinationen starta i mitten av april och regionen räknar med att kunna vaccinera 250 000 personer i veckan.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i region Stockholm, kritiserar Ygemans uttalande.

– Jag blir väldigt förvånad att regeringen ägnar sig åt sådan pajkastning. Nu är vi i ett läge där Sverige måste hålla ihop och samarbeta, säger hon till SVT Nyheter.

”Använder varenda droppe”

Starbrink menar att Ygeman gör fel i att bryta ut gruppen ”äldre inom hemtjänst” eftersom region Stockholm har prioriterat vårdpersonal på grund av ett stort vårdbehov.

– Region Stockholm använder varenda droppe vaccin som kommer in, säger hon.

– Men ska vi klara målet måste vaccinleveranserna öka kraftigt.

När de väl kommer igång ska vaccinationerna främst ske på länets vårdcentraler, samt på Karolinska i Huddinge och Solna. Privata aktörer, som vaccinationskliniker och apotek, ska också anlitas för att dela ut stick.

Det är dock fortfarande oklart från vilket datum som allmänheten kan börja boka vaccination. Regionen räknar med att fas 2, för alla över 65 år, startar först i mitten på mars.

Fler med antikroppar

Parallellt med detta visar en ny studie från Karolinska institutet att allt fler stockholmare har antikroppar, rapporterar SR Ekot.

I december hade 15 procent av stockholmarna antikroppar, vilket är en fördubbling jämfört med i början av sommaren då siffran var 7 procent.

Andelen kan nu ha ökat till 20 procent, bedömer en av forskarna bakom studien, Gunilla Karlsson Hedestam som är professor i vaccinimmunologi vid KI.

Detta påverkar dock inte farten i smittspridningen.

– Det är fortfarande minst 80 procent som viruset har som potentiell värd, säger hon

I den nya studien, som ännu inte publicerats, analyseras blodprover från blodgivare och gravida i Stockholm från mars till december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.