Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman riktar hård kritik mot vissa regioners hantering av vaccin. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ygemans kritik mot regionerna: ”Måste steppa upp vaccinering”

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) skräder inte orden i Ekots lördagsintervju. Han kritiserar regionerna som inte kommer att klara vaccinationsmålen.

– Några regioner måste steppa upp sitt arbete och se till att vaccinera svenskarna, säger han i Ekots lördagsintervju.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman uppger att han har svårt att förstå varför en del regioner redan nu ”kastar in handduken” och säga att de inte kommer att klara av att leverera enligt det vaccinavtal de skrivit på.

– Mitt och regeringens mål är fortfarande att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet. Jag blir glad att se många andra regioner som säger att de fortfarande jobbar efter det målet.

”Släpar efter”

Anders Ygeman får då en kommentar från programledaren om att regionerna menar att de gjort en prognos utifrån vad de ska få för vaccin.

– Då är det konstigt att det skiljer sig så mycket mellan regionerna när huvuddelen av regionerna gör andra prognoser. Vi ser hur Stockholmsregionen tyvärr släpar efter i vaccination. Jag tror att det bara är fem procent av de äldre i hemtjänsten i Stockholm som blivit vaccinerade, medan samma siffra i Kalmar är 50 procent och på Gotland 70 procent. Några regioner måste helt enkelt steppa upp sitt arbete och se till att vaccinera svenskarna.

”Använda vaccinet på bästa sätt”

Nu hoppas han på att han får se en förändring.

– Jag är ju själv stockholmare så jag hoppas verkligen att region Stockholm ska komma ikapp och se till att använda vaccinet på bästa sätt, för jag tror att många stockholmare längtar faktiskt efter att få vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer