Tommy Öhman är huvudskyddsombud för Läkarförbundet på SUS i Lund. Foto: Otto Johansson/SVT

Inget vaccin på två veckor för SUS-personalen

Publicerad

Vaccinbristen i Skåne har lett till att ingen av sjukvårdspersonalen på SUS i Lund och Malmö kunnat vaccineras på två veckor.

– Förhoppningsvis sätts det igång redan nästa vecka igen, men allra senast om två veckor, säger huvudskyddsombudsman Ronny Öhman.

De senaste två veckorna har ingen vårdpersonal på Skånes universitetsjukhus (SUS) i Lund och Malmö kunnat få en första dos av coronavaccinet till följd av vaccinbristen inom Region Skåne

– Vi är ledsna över det, men det beror på faktorer som varken vi eller sjukhusledningen kan styra över, säger Ronny Öhman, huvudskyddsombud på SUS Lund.

Coronavirus i Skåne

Han säger att man fått besked om att vaccineringen av personal ska återupptas nästa vecka.

– Förhoppningsvis redan då men allra senast om två veckor är de besked vi fått nu.

Ingen oro för andra dosen

De vaccin som i dag används i Sverige kräver två doser med mellan tre till fyra veckors mellanrum. Vaccinstoppet som skett på SUS ska däremot, enligt Ronny Öhman, inte ha gjort att någon anställds andra dos uteblivit.

– När man har lagt upp strategier för detta har man garanterat att efter att ha fått den första dosen så ska man få den andra dosen i den tidsföljd som är angivet av tillverkaren, det vill säga tre eller fyra veckor senare.

Ronny Öhman själv har ännu inte fått sin första vaccindos men hoppas på att den kan komma snart.

– Förhoppningsvis får jag det när det kommer vaccin, jag står i tur i den grupp som är på gång nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet