Fyra av tio anställda i Burlöv nobbar vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen påbörjades vaccinationen på Burlövs äldreboenden. Viljan att vaccinera sig uppges vara hög, dock inte bland personalen. Hela 42 procent av de anställda på kommunens boenden har i förväg avböjt vaccinet.

– Det är naturligtvis inte bra, vare sig för oss som arbetsgivare eller för de boende, säger Burlövs socialchef Lars Wästberg till SVT Nyheter.

Han påpekar att siffran på 42 procent som avböjer är från en enkät i mellandagarna och hoppas att det verkliga utfallet ska bli lägre.

Coronavirus i Skåne

– Vi arbetar aktivt med att försöka påverka dem som tackat nej och informera dem. Förhoppningsvis kommer en del av dem att ändra uppfattning i slutändan, säger Wästberg.

Till syvende och sist handlar det dock om frivillighet, betonar han. Kommunen kan inte tvinga någon att vaccinera sig mot deras vilja.

– Jag känner åtminstone inte till att det skulle finnas lagliga möjligheter till något annat, säger Lars Wästberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet