Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Region Kalmar län. Foto: Fanny Asplund/SVT & Region Kalmar län.

Därför har Kalmar vaccinerat flest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Gotland är Kalmar den region som har vaccinerat störst andel av befolkningen. En äldre befolkning och fler vaccindoser är förklaringen enligt regionens vaccinsamordnare.

Runt 15 500 personer har fått minst en dos av vaccinet mot covid-19 i region Kalmar. Över 6000 har också fått en andra spruta.

Det innebär att över sju procent av befolkningen har fått minst en spruta, vilket är betydligt större andel än i de flesta andra regioner – och ungefär dubbelt så många som i grannlänet Kronoberg, som ligger i nivå med rikssnittet på drygt fyra procent.

Det framgår av den senaste statistiken från vaccinationsregistret.

Vad beror det på att ni vaccinerat större del av befolkningen?

– De har varit väldigt duktiga i kommunerna att vaccinera. Sen är tilldelningen att man får efter den åldrande befolkningen här, säger Region Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Just Gotland och Kalmar län är också de regioner som har högst medelålder i Sverige.

Region Kalmar har hittills fått över 25 000 doser tilldelade – motsvarande siffra i Kronoberg är knappt 20 000.

Under veckan har tidbokningen för vaccination i Kalmar län öppnat för de som är över 80 år, de kommer att börja vaccineras första veckan i mars. Hon planerar för att allmänheten i stort ska kunna få vaccinsprutor i april.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel antal tilldelade doser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.