Vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal befarar att regionen inte blir klara med vaccinationen av alla över 18 år till midsommar. Foto: SVT

Kronoberg missar sannolikt vaccinationsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya riktlinjer om att tiden mellan dos 1 och 2 förlängs på Astra Zenecas vaccin så tror vaccinsamordnaren i Region Kronoberg att regionen missar målet att alla över 18 år ska ha vaccinerats innan midsommar. Samtidigt dröjer besked om vaccinationsstart för 80-plussare.

– Om vi ska ha längre dosintervall på tio veckor så pågår vaccinationen längre tid. Vår ambition är att vara klara till midsommar, men sannolikheten är stor att vi inte kommer hålla planen, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare under en presskonferens på fredagen.

När massvaccineringen ska dra i gång i vår kommer regionen ta hjälp av privata aktörer. Där är upphandlingen snart klar. Men som läget är nu kan den vaccinationen dra ut rejält på tiden och innebära merarbete för vårdpersonal även på sommaren.

– Allt är preliminärt, det kan ju hända att vi får andra vaccin och då kan läget ändras igen. Men det som bekymrar mig nu är hur vi planerar sommaren, jag hoppas att externa aktörer klarar en sommar med vaccinationer. En sommar med mycket arbete är bekymmersamt, säger Lena Andersson Nazzal.

Inga nya besked för 80-plussare

Några nya besked om när personer som är över 80 kan börja vaccineras ges inte under presskonferensen med Region Kronoberg på fredagen. Regionen fick dra i nödbromsen och stoppa tidsbokningen förra veckan, när besked kom att leveranser av Modernas vaccin försenas.

Det enda man i dagsläget kan säga är att vaccination av denna grupp är på gång och att de som är intresserade av att vaccinera sig ska anmäla intresset till sin vårdcentral. Därefter kontaktas sen personerna i åldersordning. Men intresseanmälan har inte öppnat än och när det sker går regionen ut med det.

– Man får anmäla sitt intresse inom någon vecka och inom några veckor börjar vi vaccinera, säger Lena Andersson Nazzal.

Regionen kontaktar de som vill ha vaccin antingen via brev eller telefon.

– Det viktiga att komma ihåg är att vi aldrig ber om bank-id uppgifter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet