Foto: TT

Sveriges kommuner och regioner om Ygemans kritik: ”Det är ett påhopp”

Uppdaterad
Publicerad

Förvånad och upprörd. Så känner sig Anders Knape (M), ordförande för Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter att ha hört energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans (S) kritik.

– Det är ett påhopp på våra vaccinsamordnare och vår sjukhuspersonal, säger Anders Knape.

Sveriges kommuner och regioners ordförande, Anders Knape (M), anklagar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman för att ljuga.

– Ygeman far med osanning när han försöker påstå att vissa inte vaccinerar och att andra vaccinerar mycket mer. Man vaccinerar med det vaccin man har.

Försenat vaccin

Anledningen till att vaccineringen inte går i den takt den ska beror på att vaccinleveranserna är försenade, menar Anders Knape.

– Regionerna kommer under februari få knappt 30 procent av det vaccin som man var utlovad av regeringen. Det är Ygemans ansvar att se till att vaccin finns. Regionerna får inte upphandla eller skaffa fram vaccin. Det har staten och regeringen tagit på sig att fixa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman riktar hård kritik mot vissa regioners hantering av vaccin. Foto: TT

”Ett påhopp”

Anders Knape menar att Ygemans uttalande är ett påhopp på vaccinsamordnarna och sjukhuspersonalen som väntar på att få vaccin.

– Jag är väldigt förvånad och upprörd å mina medlemmars vägnar. Det är tragiskt för det svenska folket att det bildas en uppfattning att någon sitter och håller på vaccin nånstans.

Anders Knape hänvisar till statsminister Stefan Löfvens kommentar i onsdags då han sa att vaccineringen kan ta längre tid än tänkt.

– Ygeman borde prata med sin statsminister som för tre dagar sedan sa att det kan bli svårt att hålla den målsättning som vi har för vaccinering i Sverige. Eller snarare borde statsministern ta honom i örat.

”Pajkastning”

Även Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i region Stockholm, kritiserar Ygemans uttalande.

– Jag blir väldigt förvånad att regeringen ägnar sig åt sådan pajkastning. Nu är vi i ett läge där Sverige måste hålla ihop och samarbeta.

Hon menar att Ygeman gör fel i att bryta ut gruppen ”äldre inom hemtjänst” eftersom region Stockholm har prioriterat vårdpersonal på grund av ett stort vårdbehov.

– Region Stockholm använder varenda droppe vaccin som kommer in.

Enligt Anna Starbrink kan målet om att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet fortfarande uppnås – förutsatt att den mängd vaccin som utlovats faktiskt levereras.

– Ska vi klara målet måste vaccinleveranserna öka kraftigt, säger hon.

Det var i Ekots lördagsintervju som Anders Ygeman framförde kritiken. Bland annat sa han att några av regioner ”måste steppa upp sitt arbete och se till att vaccinera svenskarna”. Han sa också att han anser att det är ”konstigt” att det skiljer sig så mycket i hur regionerna har vaccinerat och att en del regioner redan ”kastat in handduken”.

– Mitt och regeringens mål är fortfarande att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet, sa Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer