S-ledaren Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt Foto: Scanpix

Löfven: En nationell kris

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är en nationell kris, säger S-ledaren Stefan Löfven om svenska elevers svaga resultat

– Vi håller på att förlora något i Sverige, som vi med rätta varit stolta över. Jag är genuint orolig. Det här är en mycket allvarlig signal, för de ungdomar som riskerar att komma ut med sämre förutsättningar och mycket allvarligt för landet Sverige, säger Stefan Löfven,  som beskriver situationen som ”mycket allvarlig”.

– Sverige kommer inte på sikt att klara den globala konkurrensen, säger Löfven och kräver nationell samling.

Svar till Björklund

Löfvens uttalanden är ett svar på utbildningsminister Jan Björklunds (FP) uttalanden efter Pisa-rapporten om svenska elevers svaga resultat.

– Det här är inte en utvärdering av den nya utbildningspolitiken, det är snarare spiken i kistan för den gamla, sade Björklund i dag med anledning av resultaten.

Förre skolministern Ibrahim Baylan (S) kommenterade Jan Björklunds påstående att det handlar om decenniers tillbakagång.

– Så sent som 2003 tillhörde Sverige toppen i OECD i läsförståelse. Och det var det en ökning från år 2000, säger han.

”Går inte framåt”

Löfven kritiserar att regeringen varit ointresserad av vad forskningen säger. Men ändå är det inte utbildningsministern han riktar in kritiken på:

– Mitt problem är inte Jan Björklund, det är regeringschefen Fredrik Reinfeldt. Är han nöjd? Tycker han att det här är ett bra resultat? undrar Löfven.

Även LO instämmer i kritiken, och avvisar utbildningsministerns beskrivning av att det är socialdemokratisk skolpolitik som nu utvärderas.

– Det är ju uppenbart att vi har en skolpolitik som inte fungerar. Det krävs större ordning och reda i hela systemet, inklusive friskolesystemet. Det behövs en större kontroll och man måste kunna pröva vilka som ska få driva friskolor, säger Ingela Edlund, andre vice ordförande i LO.

– Det vi ser är effekterna av de senaste sju åren och det går ju verkligen inte framåt, tillägger hon.

MP: Björklunds slutbetyg

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, Rossana Dinamarca, anser att de dåliga resultaten för Sverige betyder att regeringen nu måste satsa på fler lärare.

”Vad vi behöver nu är en politik för ökad likvärdighet och betydligt mer resurser till skolan”.

Miljöpartiet vill också satsa mer resurser för att öka antalet lärare och annan skolpersonal. Fridolin hoppas att Pisa-rapporten leder till en ”Pisa-chock” för Sverige som leder till en ny skolpolitik.

– Jag hoppas detta blir Björklunds slutbetyg, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet