Stefan Löfven talar på S-kongressen. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Löfven får fortsatt förtroende som partiledare

Publicerad

Stefan Löfven har valts om till Socialdemokraternas partiledare.
I sitt tal till kongressen, färgat av fredagens terrordåd, berättade han att regeringen nu bjuder allianspartierna till fortsatta samtal om ytterligare åtgärder mot terrorism.
– Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften av den svenska demokratin, sa statsministern.

Framför en fond av vajande svenska fanor på storbild intog Stefan Löfven scenen och tackade partikamraterna för förtroendet efter att enhälligt valts om till partiledare.

– Det här är en fantastisk känsla, ni anar inte. Jag lovar att göra mitt allra, allra bästa, sa han.

Märkbart rörd

Talet han sedan höll präglades i stora delar av terrordådet i fredags. Märkbart berörd talade han om offren och deras anhöriga.

– Det är några som aldrig kommer att få höra rösten från sina älskade igen, sa han.

– Vi kommer aldrig, aldrig låta oss knäckas av denna terrorism, aldrig.

LÄS MER: Terrordådet kastar djup skugga över S-kongressen

Löfven hyllade polis, sjukvård, räddningstjänst och alla de civila som ställde upp efter fredagens dåd.

– Jag är så stolt över så många i Sverige. Som statsminister – och som svensk. Ni har visat Sveriges sanna ansikte. Det är en stolthet att ha er som landsmän.

Bjuder in till samtal

Han radade upp åtgärderna i den blocköverskridande nationella terrorstrategin från december 2015 och bjöd in de fyra borgerliga partierna till nya samtal om ytterligare gemensamma åtgärder.

– Vi behöver fortsätta förebygga, försvåra och förhindra terrorismen med alla medel i vår makt, slog han fast.

Inför partikongressen har Socialdemokraterna lagt stort fokus på hårdare tag mot brottslighet, stärkt försvar, kraftfullare åtgärder mot tiggeriet och bibehållen skärpt migrationspolitik.

Den hårdare linjen gick som en röd tråd genom talet.

– Det ska varje brottsling veta: agerar du mot samhället och vår gemenskap då jagar vi dig med allt vi har, sa han och citerade Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair

– Vi ska vara hårda mot brott och hårda mot brottslighetens orsaker.

Ska klubba flyktingpolitik

Under eftermiddagen ska kongressen klubba partiets nya flyktingpolitik. Partiledningen vill få kongressen att ställa sig bakom de skärpningar som regeringen antog i november 2015 och allt tyder på att man kommer lyckas med det. Löfven upprepade partiledningens linje att Sveriges flyktinglagar inte kan vara mer generösa än övriga EU.

– Det är bara genom EU vi kan skapa ett långsiktigt hållbart flyktingmottagande i hela EU.

Socialdemokraterna vill också att länder som inte tar emot flyktingar ska straffas med mindre pengar från EU:s strukturfonder.

– Gör din plikt-kräv din rätt. Det står vi för, i Sverige och i Europa, sa Löfven.

Religiösa friskolor på tapeten

En annan het fråga på kongressen är religiösa friskolor där flera ombud har krävt ett förbud mot religiösa inslag i det skattefinansierade skolsystemet. Och här förekom Löfven kongressens beslut när han slog fast:

– Jag vill att alla barn ska gå i en skola fri från religiösa inslag, och ingen ska någonsin tvingas bära slöja mot sin vilja.

På en pressträff efter talet kommenterade Stefan Löfven det faktum att den misstänkte terroristen fått avslag på sin asylansökan men ändå inte lämnat Sverige.

– Det gör mig frustrerad. De som får avslag måste åka hem, annars har vi ingen ordnad migration. Om du inte får uppehållstillstånd ska du tillbaka, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer