Stefan Löfven säger att han är glad för extratiden i en skriftlig kommentar till TT. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stefan Löfven får mer tid på sig att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman Andreas Norlén ger S-ledaren Stefan Löfven mer tid för att få ihop sitt regeringsalternativ. Pressträffen som skulle hållas på måndagen flyttas därmed fram, enligt ett pressmeddelande.

– Processen behöver mer tid, säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

”Talman Andreas Norlén har beviljat processen förlängd tid innan förslaget till statsminister läggs fram för riksdagen. Pressträffen med talmannen och Stefan Löfven (S) kommer därför att flyttas fram”, står det i pressmeddelandet på riksdagens sajt.

Det nya beskedet är att talmannen tidigast onsdag morgon kommer att lägga fram ett förslag till statsminister. En pressträff om läget flyttas därmed också fram till tidigast då. Mer information utlovas inom kort, enligt pressmeddelandet.

Regeringsbildningen

Ett väntat besked

Beskedet följer att Stefan Löfven hos talmannen har begärt mer tid för regeringsbildningen. Detta för att försöka förhandla fram ett regeringsunderlag som kan stödja honom i en statsministeromröstning i riksdagen.

Stefan Löfven säger att han är glad för extratiden i en skriftlig kommentar till TT.

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram”, säger Stefan Löfven.

”Kan få ännu mer tid”

Beskedet var väntat, menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Samtalen mellan partierna är intensiva just nu, men tiden har varit alldeles för knapp, säger han.

Mats Knutson menar att det inte är en omöjlighet att Stefan Löfven får ännu längre tid på sig.

– Vad det handlar om nu är att komma fram till om det här samarbetet överhuvudtaget kan bli aktuellt. Det är stora skillnader mellan partierna, och onsdag ska nog ses som ett tänkbart datum för att se om det är möjligt att alls komma fram till ett samarbete, säger Mats Knutson och fortsätter:

– Om man ser att det inte går, då säger man det och provar någonting nytt. Om man däremot ser en öppning kan han få ännu mer tid.

Lööf måste söka stöd

I veckan klargjorde både Centerpartiet och Liberalerna att de, under vissa villkor, kan vara beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men inför fortsatta förhandlingar med Stefan Löfven måste nu Annie Lööf förankra det i sitt parti. Jan Björklund har redan mandat att gå vidare, men måste förankra ett eventuellt förhandlingsresultat i partirådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet