– Jag vill påminna om att ett äldreboende är en människas hem. Att bestämma att du inte får ta emot gäster, är en mycket långtgående åtgärd. Vi möter nu ett farligt virus, människors liv står på spel, säger Stefan Löfven (S).

Löfven: Lokala besöksförbud kan införas på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten möjligheten att införa lokala besöksförbud på landets äldreboende. Dagens beslut kommer att vara i minst tre månader.

– Det här är en mycket långtgående åtgärd, säger statsminister Stefan Löfven.

Den 1 april beslutade regeringen att införa nationellt besöksförbud på äldreboenden. Sex månader senare, den 1 oktober, hävdes förbudet. På torsdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Folkhälsomyndigheten nu får möjlighet att införa lokala besöksförbud på äldreboenden.

– Vi vet att det här är mycket ingripande och därför vill regeringen se till att det här kan införas där det är nödvändigt, säger Löfven.

Coronapandemin

”En mycket långtgående åtgärd”

– Jag vill påminna om att ett äldreboende är en människas hem. Att bestämma att du inte får ta emot gäster, är en mycket långtgående åtgärd. Vi möter nu ett farligt virus, människors liv står på spel, säger Löfven vidare.

Det kommer dock finnas undantag för vilka som får komma på besök.

– Där ett besöksförbuds införs, kan det dock vara möjligt för maka, make eller partner att träffa den boende, säger Löfven.

Socialministern Lena Hallengren (S) om beslutet:

– Att förbjuda besök i ett äldreboende är ett stort ingrepp som inte ska användas mer än nödvändigt, säger hon.

”Behålla till slutet av februari”

Dagens beslut kommer att vara i minst tre månader.

– Vi har för avsikt att kunna behålla detta till slutet av februari, för att kunna avgöra hur situationen ser ut då, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Redan den 12 november beslutade Stockholm och Göteborgs stad att införa besöksstopp på sina äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet