Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myndigheten rapporterade att 254 295 personer testade sig förra veckan. Av dessa var 12,9 procent positiva, en ökning jämfört med tidigare veckor. Foto: Anders Wiklund, TT

Skärpta råd i hela Sverige – Jämtlands län sist ut

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen är kraftig i stora delar av Europa och så även i Sverige. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att de skärpta allmänna råden förlängs i tre regioner och sätts in i region Jämtland Härjedalen. Därmed har landets samtliga 21 regioner skärpta allmänna råd.

Folkhälsomyndigheten rapporterade under torsdagen 19 dödsfall med bekräftad covid-19 det senaste dygnet. Därmed har sammanlagt 6 340 smittade avlidit i landet. Totalt har 201 055 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Myndigheten rapporterade också att 254 295 personer testade sig förra veckan. Av dessa var 12,9 procent positiva, en ökning jämfört med tidigare veckor.

– Vi ser en tydlig ökning de senaste veckorna med ett stort antal fall som iva-vårdas, berättade Tegmark Wisell.

Ansträngd testning

Testningen är ansträngd i flera regioner. Mot bakgrund av detta meddelade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell på dagens presskonferens att människor bara ska testa sig om de uppvisar symtom och om de är kvarstående.

– De som bara vill se att de är negativa ska inte belasta testkapaciteten, sa Tegmark Wisell.

Därtill vill myndigheten att testningen helst ska ske senast fem dagar efter symtomens utbrott.

De skärpta allmänna råden förlängs

I Östergötlands, Västra Götalands och Stockholms län förlängs nu råden fram till och med den 13 december. Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att skärpta allmänna råd nu även gäller Jämtlands län. I och med det har alla landets 21 regioner skärpta allmänna råd.

De här rekommendationerna gäller för regionerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer