Foto: Lars Larsson/TT

”Löfven fruktar uppenbarligen fler misstroendehot”

Publicerad
Analys ·

Statsminister Löfven fruktar av allt att döma fler misstroendehot mot regeringens ministrar. På annat sätt kan man inte tolka hans hårda angrepp på oppositionen i riksdagen och framför allt på Vänsterpartiet, som anklagas för opportunism.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark byggde på att samtliga fyra oppositionspartier gick samman i sina krav på regeringen. Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna – trots att partierna i grunden har olika syn på Arbetsförmedlingen.

Statsminister Stefan Löfven är uppenbart oroad att fler sådana misstroendehot ska komma i riksdagen. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har redan sagt att han har flera på gång, varpå oppositionen till höger meddelat att de gärna kommer att stödja att dessa.

Mats möter

Det kan alltså vara upplagt för en fortsatt stökig mandatperiod, trots det januariavtal som ingicks för snart ett år sedan.

Sverige kan bli än mer svårstyrt än idag

I ett läge med återkommande misstroendehot mot regeringens ministrar blir det naturligtvis svårt för Stefan Löfven att regera landet och driva igenom den politik som januaripartierna har enats om. Oppositionen tycker självklart att det vore bra, men det riskerar också att skapa en praxis för kommande regeringars handlingsutrymme. Sverige skulle kunna bli än mera svårstyrt än det är idag.

Sedan lång tid har Sverige i huvudsak styrts av minoritetsregeringar. Så länge dessa kunde luta sig mot en någorlunda stabil majoritet i riksdagen innebar det inga problem. Idag är läget annorlunda, inte minst på grund av att de traditionella blocken har splittrats. Stefan Löfven trodde att det skulle skapa förutsättningar för en enklare resa för hans januariregering, men striden kring Arbetsförmedlingen visar att oheliga allianser kan uppstå för att välta regeringens politik.

Släkten är värst

Och släkten är, som bekant, alltid värst. Vänsterpartiet har i många år varit ett troget stödparti för Socialdemokraterna. Men när Januariavtalet ingicks skrevs det till och med in en klausul om att V inte ska få något inflytande. Det har retat upp vänsterpartisterna och trycket internt har växt på Jonas Sjöstedt att inte agera dörrmatta åt Löfven.

Därför har Vänsterpartiet börjat samtala med både Moderaterna och Kristdemokraterna, något som tidigare var näst intill uteslutet.

Det är i ljuset av detta man ska se Stefan Löfvens hårda angrepp på Jonas Sjöstedt idag. Statsministern är djupt kritisk till att Sjöstedt inte tar avstånd från och kritiserar närmandet mellan M och SD och säger sig tolka detta som taktiskt betingat för att inte förstöra Sjöstedts nya relation med Ulf Kristersson.

Kan få ödesdigra konsekvenser

Ett närmande mellan å ena sidan Vänsterpartiet och å andra sidan Moderaterna och Kristdemokraterna i riksdagen skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för Stefan Löfven och januariavtalet. Sverigedemokraterna har ju dessutom meddelat att de stödjer varje krav på en misstroendeförklaring mot en socialdemokratisk minister.

Om samtliga fyra oppositionspartier samlas i riksdagen för att fälla en enskild minister eller hela regeringen är matematiken enkel. Då förlorar januaripartierna eftersom de saknar en riksdagsmajoritet.

Därför är Stefan Löfven så hård i sin kritik mot oppositionen i riksdagen när han anklagar den för att underminera parlamentarismen och den svenska demokratin.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mats möter

Mer i ämnet