Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Fortsatt svenskt budgetmotstånd – Löfven: ”Vi står långt från varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de inledande diskussionerna om EU:s stora coronastödpaket står medlemsländerna lika splittrade som innan.

– Vi har som väntat inte nåt en överenskommelse och står fortfarande relativt långt ifrån varandra, säger statsminister Stefan Löfven efter fredagens toppmöte.

På midsommaraftonen anslöt EU:s stats- och regeringschefer till ett videomöte för att diskutera EU-kommissionens förslag om ett återhämtningspaket som ska hjälpa medlemsstaterna ur coronakrisen, samt en ny långtidsbudget.

– Vi har som väntat inte nått en överenskommelse och står fortfarande relativt långt ifrån varandra. Sammantaget så krävs stora förbättringar innan det är bra nog, säger Stefan Löfven under en digital pressträff efter mötet.

EU-kommissionen har föreslagit ett paket på 750 miljarder euro som ska fördelas mellan länder och verksamheter som drabbats ekonomiskt av coronapandemins framfart. 500 miljarder ska bestå av bidrag och 250 miljarder euro av lån, anser kommissionen.

Fyra länder på tvären

Förslaget har fått positiv respons från flera medlemsländer men fyra länder har satt sig helt på tvären – närmare bestämt Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna.

– Vi anser att återhämtningsfonden ska baseras på lån och inte bidrag till medlemsstaterna. Det upplägg som man föreslår skulle i praktiken innebära att EU:s budget utvidgas med nästan 50 procent och det är inte rimligt, säger Löfven.

Statministern är inte heller nöjd med förslaget om långtidsbudgeten.

– Långtidsbudgeten som har presenterats är ett reviderat förslag och precis som innan anser vi att den totala volymen är för stor, säger han.

Ny förhandlingsfas

Några färdiga beslut om budget och coronastöd väntas inte förrän tidigast i juli.

– Nu övergår vi till en ny fas där vi kan börja förhandla. Jag är redo att starta direkt, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på sin presskonferens efter mötet, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.