Utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Löfven i medietoppen

Publicerad

Tre S-toppar har nämnts i närmare hälften av alla de artiklar där någon av Sveriges ministrar finns med. Statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och finansminister Magdalena Andersson har tillsammans nämnts i 84.000 artiklar sedan valet.

Med fler än 50.000 artiklar överträffar Löfven sina ministrar i synlighet i medier, enligt en undersökning som Retriever gjort för TT. Tvåan Margot Wallström hamnar på cirka 18.500 artiklar och Magdalena Andersson är trea på cirka 14.700 träffar.

Det omdiskuterade Saudiavtalet fick Margot Wallström att omnämnas i över 6.700 artiklar i mars. Men uttrycket ”all reklam är bra reklam” stämmer inte på politiken, enligt medieforskaren Jesper Strömbäck.

– Inte för etablerade partier. Det kan vara annorlunda för missnöjespartier för att grupperna som de vänder sig till har en lägre grad av förtroende för medierna och därmed tolkar mediebevakningen på ett annat sätt.

Färre utspel

En av Socialdemokraternas stora frågor är jobben men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hamnar bara på 13:e plats på listan. En anledning kan vara att S inte har kunnat förverkliga sitt löfte om traineejobb medan de regerar på Alliansens budget, vilket i sin tur har minskat de politiska utspelen. Men Ylva Johanssons låga placering kan också bero på att jobbfrågan ofta plockas upp av Stefan Löfven och Magdalena Andersson, enligt Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Många företrädare pratar om den här saken medan i försvarsfrågan får försvarsministern ta större del av kakan för att det är mer specialiserat.

”Pardans”

Längst ner på listan finns, inte helt oväntat, Kristina Persson, socialdemokratisk minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, som arbetar med mer långtgående projekt. Hon följs tätt av två socialdemokratiska ministrar i utbildningsdepartementet, Helene Hellmark Knutsson och Aida Hadzialic, även om utbildning har varit ett omdiskuterat ämne det senaste halvåret.

– Det handlar om pardansen mellan media och ministrar. Vem är man mest intresserad av att prata med – Gustav Fridolin eller en annan minister på samma departement? Då väljer man Gustav Fridolin, säger Mikael Sundström.

Fakta: Ministrarna som syns mest och minst

Visa

Minister;Totalt antal artiklar;Plats på listan;

  • Stefan Löfven (S);51 189;1;
  • Margot Wallström (S);18 499;2;
  • Magdalena Andersson (S);14 698;3;
  • Åsa Romson (MP);10 732;4;
  • Gustav Fridolin (MP);10 065;5;
  • Peter Hultqvist (S);7 421;6;
  • Alice Bah Kuhnke (MP);6 767;7;
  • Helene Hellmark Knutsson (S);2 133;22;
  • Aida Hadzialic (S);1 805;23;
  • Kristina Persson (S);1 276;24;

Mätningen har gjorts från 3 okt 2014-31 mars 2015 genom att söka på alla svenska redaktionella medier, både webbaserade och tryckta.

Källa: Retriever

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet