Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kommenterade regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset i Stockholm på torsdagen. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Löfven ”Alliansen vill regera med stöd av SD”

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren gick till hårt angrepp mot alliansen vid en pressträff om regeringsfrågan i dag. – Alliansen öppnar upp för Sverigedemokraterna, sa Stefan Löfven.

– Vårt besked i regeringsfrågan är det vi lämnade i november 2013 – att vi går till val själva, men vi sträcker ut handen över blockgränsen för att stänga Sverigedemokraterna ute, sa Stefan Löfven.

Han anklagade alliansen för att öppna för att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Val 2014

Svarar på alliansens utspel

Löfvens angrepp kommer efter alliansens utspel i DN Debatt i dag där man slår fast att man inte kommer att släppa fram en regering som inte har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget.

– Det innebär att den här alliansregeringen öppnar upp för att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Då behöver regeringen ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna och det innebär att SD kan ställa krav inför varje votering, sa Löfven.

Om de rödgröna blir större, men utan att få egen majoritet, kommer inte alliansen att släppa fram en socialdemokratiskt ledd regering. Det innebär att det enda alternativ som återstår är för alliansen att bilda regering med aktivt stöd av SD, menar Stefan Löfven.

S-ledaren menar också att alliansen flyttat fokus från jobb- och skolfrågor till flyktingpolitik och regeringsfrågan.

– Vi har fyra partier som ägnar sig åt taktiserande. Varför gör de allt för att inte prata om de frågor som väljarna tycker är viktiga?

”MP naturlig samarbetspartner”

Socialdemokraterna vill regera med Miljöpartiet men kan också tänka sig Vänsterpartiet och öppnar för ett eventuellt samarbete med Centerpartiet eller Folkpartiet.

– Samtidigt vet vi inte hur valresultatet blir och två partier kan faktiskt åka ur, sa Löfven.

Han anklagar också alliansen för att vara otydlig.

– Alliansens ställningstagande i regeringsfrågan är skiftande och vi har fått fem olika besked.

På frågan om Socialdemokraterna tänker släppa fram Fredrik Reinfeldt, om alliansen blir större än de rödgröna, svarar Löfven nej.

– Vi stödjer inte en regering som fört den här politiken och som blir beroende av Sverigedemokraterna.

Alliansen avvisar SD-stöd

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare, menar att Löfven måste arbeta med andra och kräver att han är tydligare med vilka partier det kan bli.

– Socialdemokraterna är ett så litet parti att det måste få stöd från andra partier. Vi tror att väljarna vill veta vilka regeringsalternativ det finns och vilken politik Socialdemokraterna kommer att bedriva. I dag lämnades inga sådana besked. Det enda Stefan Löfven gjorde var att lägga ut en dimridå.

Han menar att det inte finns någon sanning i att alliansen vill regera med SD.

– Vi är tydliga med, vilket vi varit hela tiden, att vi fortsätter att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Vi tänker inte göra oss beroende av partiet och inte heller söka aktivt stöd hos det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet