Löfven kritiseras efter VPK-uttalande: ”Hårresande”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven kallar Sverigedemokraterna för ett antidemokratiskt parti – men vill inte ge samma omdöme om dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna, VPK.

Nu kritiskeras uttalandet från flera håll.

I en intervju med Dagens Nyheter påstod statsminister Stefan Löfven att dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna, VPK, stod upp för demokratin.

– Det var illa nog med VPK och kommunister och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra. Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, sa statsministern.

”Hårresande”

M-ledaren Ulf Kristersson kallar uttalandet för ”hårresande och historielöst” och Ebba Busch anklagar Stefan Löfven för att ägna sig åt historierevisionism:

”Att antyda att VPK, som stöttade några av de värsta kommunistregimerna, stod upp för demokratin är lika trovärdigt som att påstå att himlen är grön”, skriver Busch på Twitter.

L-ledamoten Arman Teimouri skriver på Twitter om VPK:s kongress 1987, där representanter från flera kommunistregimer deltog:

”Diktatorer (läs massmördare) satt på hedersplats. En historielektion till statsminister Löfven som aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin...”

Åkesson: Ett hån

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att Löfvens uttalande är ”ett hån mot alla de tiotals miljoner människor som fallit offer för avskyvärda handlingar i kommunismens namn.”

I samma debattartikel kräver han att statsministern ber om ursäkt.

”Hetsar upp sig”

Den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt kommenterar Löfvens uttalande från Vietnam.

”Jag ser att man många till höger idag hetsar upp sig över denna intervju där statsministern helt korrekt försvarar S dåvarande samarbete med Vpk. Högerns upprördhet handlar nog mest om att de behöver rya lite för att kunna samarbeta med rasisterna i SD.”

SVT har sökt Socialdemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.