Nyvalde Löfven nu för ungdomsgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven sade som nyvald partiordförande att han numera är för den så kallade 90-dagarsgarantin för ungdomar. Men han säger också att han inte ändrat åsikt.

– Vi har inte svängt. Det var vi som introducerade begränsningsregeln. Då sade vi 180 dagar. Det var vad vi mäktade med i budgeten som nu ligger på riksdagens bord, sade Stefan Löfven i en intervju med SVT:s Mats Knutson, den första sedan Löfven valdes till partiordförande av en enhällig socialdemokratisk partikongress.

–  Vi har aldrig haft något stopp för hur tidigt det ska vara. Vi satte ingen tidsgräns, sade Löfven.

Garantin går ut på  – med Löfvens egen formulering i linjetalet – att ”du som ung får jobb eller studier inom 90 dagar”.

–  Ingen ung ska någonsin lämnas i passivitet, alla unga ska studera eller arbeta, sade Löfven inför en entusiastisk S- kongress.

Stefan Löfven påpekade i intervjun att Socialdemokraterna måste vinna regeringsmakten innan garantin kan bli verkligehet.

– Om vi kommer till makten 2014 ska det vara genomfört under nästa mandatperiod.

Enligt Stefan Löfven kostar 90-dagarsgarantin mellan sju och åtta miljarder kronor.

– Vi räknar med att det ska finnas ett reformutrymme för varje budgetår. Det ska ta maximalt en mandatperiod, sade S-ledaren.

Realistiskt mål?

Under intervjun med Mats Knutson fick Stefan Löfven också frågan om hur realistiskt Socialdemokraternas nya mål om arbetslösheten är. Stefan Löfven sade igår att Sverige år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet.

– Det är realistiskt. Varför är Sverige med en så stark ekonomi så dåligt på sysselsättning och har så hög arbetslöshet i förhållande till jämförbara länder?

– Vi vet redan nu att företag efterfrågar arbetskraft men de får inte tag i rätt folk, sade Löfven i intervjun.

– Vi vet att Arbetsförmedlingen sedan 2007 skickat tillbaka 17 miljarder oanvända kronor trots att folk inte fått jobb.

Stefan Löfven gav inget svar på vad det skulle kosta att genomföra satsningen som nästan skulle halvera arbetslösheten.

– Vi vet inte hur situationen är 2014 men att det går att nå målet är alldeles uppenbart. Kan Österrike ha 4,8 procents arbetslöshet, då kan vi det också, sade Löfven.

– Vi kommer att lägga förslag som är fullt ut finansierade.

Regeringssamarbete

Liksom tidigare ville inte Stefan Löfven svara på frågan vilket eller vilka partier han vill samarbeta med om han får i uppgift att bilda regering efter nästa års val.

Han lovade dock att Socialdemokraterna ska ge väljarna besked i god tid.

– Väljarna ska veta hur vi ser på regeringsfrågan men man måste också inse att det kan komma ett valresultat som ingen förutsett, sade Löfven i intervjun.

– Då är det viktigt att säga att vi är beredda att ta ansvar för olika situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-kongressen 2013

Mer i ämnet