Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i sin första duell i onsdagens Aktuellt. Foto: SVT

Löfven och Åkesson i välfärdsduell: ”Ni sitter i knät på Sjöstedt”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdagens Aktuellt möttes statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för första gången i en duell. Tonen var stundtals uppjagad då de båda partiledarna diskuterade frågan om vinster i välfärden.

– Ni sätter er i knät på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, säger Jimmie Åkesson.

Den 7 juni röstar riksdagen om ett regeringsförslag som innebär att företag inom skola och omsorg som får sina intäkter direkt från kommunerna bara ska tillåtas göra en begränsad vinst – sju procent av bolagets operativa kapital, det vill säga tillgångar såsom fastigheter, utrustning och datorer. Samtliga borgerliga partier har dock satt sig emot förslaget, som därmed kommer röstas ned.

Stefan Löfven lovar i onsdagens Aktuellt-debatt att investera i välfärden, och menar att det är viktigt att företagens vinst återinvesteras för att höja kvaliteten.

– Vi har en fantastisk välfärd som dock har stora problem, alla med en gemensam nämnare – det behövs mer personal och bättre löner och villkor. Då kan man inte ge sig på stora skattesänkningar som Sverigedemokraterna vill, säger Stefan Löfven.

– Jag håller med om att det behövs fler händer. Skillnaden mellan mig och Stefan Löfven är att Löfven nu haft makten i fyra år och inte gjort allt det som han nu lovar igen, svarar Jimmie Åkesson.

”Ni vet att det inte går igenom”

Åkesson menar att Socialdemokraterna ensidigt fokuserar på vinstfrågan på bekostnad av kvalitetskrav och kvalitetssäkring. Han hävdar att en tillsynsmyndighet med befogenhet att stänga ned verksamheter som inte möter kvalitetskraven skulle förhindra att övervinster tas ut.

– Detta är ett sätt för din regering att skylla bort era misstag, era uteblivna välfärdssatsningar, för att fokusera på en fråga som inte förändrar särskilt mycket. Den enda konsekvensen blir att en massa fungerande verksamheter läggs ned – vem ska ersätta dem? frågar Åkesson, och fortsätter:

– Hundratusentals elever och brukare har själva valt dessa aktörer, de som ni nu vill lägga ned. Ni sätter er i knät på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Ni vet att förslaget inte går igenom, ni är bekväma med det, för ni vet att ni får V:s stöd för er budget.

”Vet vad du tycker”

– Det är vinstbegränsning vi pratar om, inte vinstförbud. Ni har inte lagt ett enda förslag på detta område, men ni röstar emot förslag, till exempel om ägar- och ledningsprövning i företagen för att se om de sköter sig, säger Stefan Löfven.

– Vi behöver mer pengar till välfärden, vi behöver investera. Du eftersträvar vinstuttag utan begränsning. Vi vill ha en begränsning, och du vill inte ha någon alls. Den 1 januari 2019 skulle vi kunna ha en ordning på plats så att skattebetalarnas pengar går till det de är avsedda för – men det kommer du rösta emot den 7 juni, jag vet vad du tycker, fortsätter statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.