Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT

M KU-anmäler Löfven och Baylan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven och tidigare energiminister Ibrahim Baylan efter turerna på Svenska kraftnät, rapporterar Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har sedan i början av januari publicerat en granskning som visar på brister när det gäller säkerheten på Svenska kraftnät. Granskningen har bland annat handlat om att höga chefer anställts utan att de genomgått ordentlig säkerhetsprövning.

Moderaterna har nu valt att KU-anmäla statsminister Stefan Löfven och tidigare energiminister Ibrahim Baylan.

– Det har kommit fram ett antal mycket allvarliga uppgifter. Det är rimligt att KU reder ut om regeringen och Ibrahim Baylan har fullgjort sina plikter som statsråd i enlighet med grundlagarna, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna samt ordförande i näringsutskottet.

M-politikern: Baylan huvudansvarig

Lars Hjälmered anser att Ibrahim Baylan bär huvudansvaret.

– Han var ansvarig minister, och sedan har statsministern ansvaret för hela regeringskansliet. Som statsråd ska man hålla koll på myndigheterna och ge dem rätt förutsättningar. Här är det ju tal om att man inte lever upp till säkerhetsskyddslagen, och det var ju även det som haveriet på Transportstyrelsen handlade om.

Nyligen kallades Svenska kraftnäts generaldirektör och energiminister Ibrahim Baylan till näringsutskottet för att svara på frågor.

-  Vi fick vissa svar men inte tillräckliga. Det är en lång serie av oklarheter i denna soppa och därför tycker vi att det vore bra om KU tittar på om Stefan Löfven och Ibrahim Baylan har fullföljt sitt ansvar.

Ygeman: Allvarliga händelser

Anders Ygeman, ny energi- och digitaliseringsminister som nu har tagit över ansvaret för Svenska kraftnät, har tidigare sagt att händelserna på beredskapsmyndigheten är allvarliga.

– Det är klart att man vill veta om det har begåtts fel och i så fall i hur allvarlig grad, sade han till SVT Nyheter förra veckan.

Detta har hänt:

I en rad publiceringar har Dagens Nyheter granskat Svenska kraftnät, som ansvarar för elförsörjningen i Sverige. Bland annat har tidningen rapporterat om att generaldirektör Ulla Sandborgh gav en konsult – som också var hennes vän – uppdrag i miljonklassen samt att myndigheten anställt chefer utan att de varit ordentligt säkerhetsprövade.

Några delar från DN:s granskning, i punktform:

  • 8 januari: DN skriver att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborg, i sin tidigare roll som marknadsdirektör på myndigheten, gav en konsult, som också var hennes vän, uppdrag i miljonklassen.
  • 10 januari: Flera chefer som anställts eller anlitats av myndigheten har inte varit ordentligt säkerhetsprövade, visar granskningen.
  • 11 januari: Svenska kraftnät meddelar att man anmält sig själv till Säpo för säkerhetsskyddsbrister.
  • 15 januari: En högt uppsatt chef på myndigheten raderat mejl som begärts ut skriver tidningen.
  • 23 januari: I en intervju med DN berättar Svenska kraftnäts dåvarande säkerhetskyddschef att han redan i maj 2018 varnat Säpo för luckor i säkerhetsarbetet.
  • 31 januari: Ansvarig minister Anders Ygeman (S) har sagt att han vill invänta Säpos granskning innan han uttalar sig kring granskningen. Men han ser allvarligt på händelserna på Svenska kraftnät. ”Det är uppenbart att man inte har följt regeringsbeslut som har fattats. Det är allvarligt”, säger Anders Ygeman till DN.
  • 1 februari: Svenska Kraftnät medger brister efter att utländska it-tekniker som inte var säkerhetsprövade har haft tillgång till system som styr det svenska stamnätet för el. ”Det är inte acceptabelt, och det är något som vi kommer att ha väldigt stort fokus på”, säger Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman till SR Ekot.

Alla publiceringar i DN:s granskning av Svenska kraftnät kan läsas här.

Källa: Dagens Nyheter, Svenska kraftnät, Sveriges radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.