Ulla Sandborgh, generaldirektör Svenska kraftnät. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Utskottet vill höra minister om Kraftnätsaffär

Publicerad

Näringsutskottets ordförande vill att energiminister Ibrahim Baylan (S) kommer till utskottet för att svara på frågor sedan Dagens Nyheter uppmärksammat missförhållanden på Svenska Kraftnät.

Även generaldirektören Ulla Sandborgh, som stått i centrum för tidningens granskning, är inbjuden.

– Granskningen har väckt ett stort antal frågor som vi behöver få svar på. Jag utgår från att de kommer och att de lämnar information, säger Lars Hjälmered (M), näringsutskottets ordförande, till DN.

Samtidigt anmäler myndigheten sig själv till Säpo efter den senaste tidens uppgifter om säkerhetsbrister, skriver DN.

Tidningen har under den senaste veckan rapporterat om bland annat brister i säkerhetsprövningar av anställda på myndigheten. Uppgifter om felaktigheter har tillbakavisats av Svenska kraftnät.

”Hanteras skyndsamt”

Men på fredagen publicerade myndigheten en kommentar på sin hemsida där de skriver ”Svenska kraftnät delar inte den bilden i de angivna fallen, men har vid en översyn upptäckt andra fall som lett till att det gjorts anmälan till Säkerhetspolisen”.

Myndigheten skriver att händelsen, som omnämns som en säkerhetsskyddsincident, utreds och hanteras skyndsamt.

Under fredagen kommer Ibrahim Baylan att träffa Ulla Sandborgh.

Sandborgh har också, enligt DN:s granskning, försökt förhala uppgifter om en kommande stor höjning av elnätsavgiften till efter valet, något hon har tillbakavisat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer