Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17 jan. 20.00 Foto: SVT

Löfven och Tegnell frågas ut om den svenska strategin i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 personer har dött med covid-19 i Sverige och pandemin är fortfarande långt ifrån över. Hade vi kunnat göra något annorlunda för att förhindra de mörka siffrorna?

På söndag sänder Agenda ett två timmar långt specialprogram där statsminister Stefan Löfven, statsepidemiolog Anders Tegnell och andra ansvariga för den svenska strategin frågas ut om de beslut som fattats.

Den 11 mars förra året deklarerade WHO att covid-19 klassades som en pandemi. var omkring 4000 dödsfall inrapporterade i världen. Nu har nästan två miljoner människor dött och bara i Sverige har fler än 10 000 personer avlidit, många på särskilda boenden för äldre.

Men varför misslyckades vi egentligen med att skydda de allra sårbaraste? Och hade andra beslut kunnat leda till att färre behövt förlora sina nära och kära?

På söndag sänds Agenda special som granskar den svenska coronastrategin.

– Jag tycker att vi och andra medier har gjort och gör en jättebra coronabevakning. Vi har granskat de ansvariga och svarat på publikens frågor och vi fortsätter att göra det. Här är tanken att försöka gå ifrån pusselbitarna och ha ett helikopterperspektiv, säger Eva Landahl, programchef SVT Nyheter.

Makthavarna frågas ut

Bland andra Stefan Löfven, Anders Tegnell och företrädare för Sveriges kommuner och regioner kommer att frågas ut i programmet. Programledare är Nike Nylander och Camilla Kvartoft.

– Det finns en hel del kritik och ifrågasättanden av de svenska åtgärderna och de val man gjort jämfört med andra länder. Det kommer vi att ta upp med gästerna. Nu har vi levt med pandemin i snart ett år så nu vet vi mer och frågan är hur de ansvariga, med ny kunskap, värderar de beslut som tagits, säger Camilla Kvartoft.

Några av de beslut som kommer granskas är varför Sveriges myndigheter inte rekommenderade munskydd när många andra länder gjorde det, varför vi inte haft större nedstängningar och varför det inte testades mer i början av virusutbrottet.

“Utmaningen blir att komma lite längre”

SVT har ju intervjuat de här personerna tidigare, vad tar ni med er från de gångerna?

– Tidigare har det ofta gjorts i nuet. Här har vi en mer tillbakablickande roll. Vi har ett perspektiv som är längre kring hur den här pandemin har hanterats under ett års tid. Men det är klart att tidigare intervjuer är en viktig erfarenhet att ha i ryggen, säger Nike Nylander.

Vad blir den största utmaningen?

– Svenskarna har ju matats med information om det här i ett års tid och är ganska insatta och har också mycket åsikter om den svenska strategin. Utmaningen blir att komma lite längre, få lite djupare kunskap och förståelse för hur man resonerat, säger Camilla Kvartoft.

Agenda special om coronastrategin

Visa

Agenda special om den svenska coronastrategin visas söndag 17 januari klockan 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Gäster är statsminister Stefan Löfven (S), statsepidemiolog Anders Tegnell, socialminister Lena Hallengren (S) och företrädare för Sveriges kommuner och regioner -  bland andra Erik Slottner (KD) äldreborgarråd i Stockholms stad och Johnny Magnusson (M) ordförande i regionstyrelsen för Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer