”Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts”, säger Stefan Löfven om dödsskjutningen av rapparen Einár. Foto: Filip Huygens/SVT

Löfven: ”Han har betytt mycket för många unga människor”

Uppdaterad
Publicerad

Nils ”Einár” Grönbergs död väcker reaktioner. Bland annat bland landets politiker.

– Det är ett ungt liv som släckts, säger statsminister Stefan Löfven.

Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár, sköts till döds på torsdagskvällen, 19 år gammal.

– Jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts, säger Stefan Löfven till SVT dagen efter mordet, när han är på väg in till toppmötet i Bryssel.

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar dådet ”ännu en avrättning mitt i ett bostadsområde”.

– Det är förfärligt och mina tankar i dag går förstås till hans anhöriga och vänner. Men i längden är det hela områden som tvingas leva i skräck, de här skjutningarna är ett hot som går bortom de enskilda som utsätts för fruktansvärda brott, säger Kristersson till SVT Nyheter.

Även Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson har uttryckt sin bestörtning:

”Hotbilden har onekligen varit känd sedan länge, ändå behövde det sluta så här. Oerhört tragiskt, våldet och skjutningarna tycks aldrig ta slut”, skriver han på Twitter.

”Mördarjakt pågår med full kraft ”

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar mordet på Twitter: ”De gängkriminella visar ingen respekt för människolivet. Men om inte politiken tar sitt ansvar står vi varken upp för människovärdet eller tryggheten i landet.”

Även kulturminister Amanda Lind (MP) kommenterar mordet: ”Fruktansvärt och ofattbart sorgligt. Mina tankar är nu hos alla anhöriga”, skriver hon i en kommentar till DN.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att polisens mördarjakt pågår med full kraft och att hans tankar är hos artistens familj och alla andra som känner sorg:

– Det är fruktansvärt. En ung person har mördats på ett brutalt sätt, säger han till nyhetsbyrån TT.

Partiledaren Nyamko Sabuni (L) skriver att våldsdådet måste klaras upp och de skyldiga lagföras. ”Nu krävs mer än ilska eller uppgivenhet. Det krävs handling”, skriver hon på Twitter.

”Många som sörjer”

Centerledaren Annie Lööf twittrar: ”Vi är många som sörjer, som har fått nog av det meningslösa våldet och vill se gängkriminaliteten bekämpas.”

Även V-ledaren Nooshi Dagostar efterfrågar politisk handlingskraft.

”Vi befinner oss i ett nationellt krisläge och nu krävs ett politiskt ledarskap som tar tillbaka kontrollen över utvecklingen”, skriver hon på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.