Foto: Jessica Gow/TT

Löfven om kommande regeringen: ”Bra att ibland göra om”

Uppdaterad
Publicerad

Nya statsråd och förändringar i departementen. Det kommer att bli en hel del ändringar när Sveriges nygamla statsminister Stefan Löfven på måndagen presenterar sin nya regering. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

I fredags förmiddag stod det klart att Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven tolererades av en majoritet av riksdagsledamöterna och att han åter får bilda regering. Frågan många ställde sig direkt därefter var hur den nya regeringen skulle komma att se ut.

Stefan Löfven själv undvek alla frågor kring ämnet och hänvisade till att han på måndag kommer att presentera sin nya regering. Och även om han inte nämner några namn ännu avslöjar han att det kommer att bli ändringar.

– Det är bra att ibland göra om lite grann. Oavsett hur man gör en departementsindelning och organisationsstruktur så kan man alltid hitta en annan variant. Sedan blir det ibland så att med tiden förändras tänket, att man kan organisera bättre och effektivare, så lite sånt måste till, säger han i Aftonbladet.

Sedan tidigare står det klart att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) inte kommer att ingå i Stefan Löfvens nya regering eftersom de båda kommer att satsa på EU-valet i maj i år.

Respekterar kritiken

För att åter få möjligheten att bilda regering har Stefan Löfven behövt göra en överenskommelse med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Kritiken har från vänster- och fackligt håll varit hård, eftersom överenskommelsen innehåller sådant som S tidigare varnat för, bland annat slopad värnskatt, ändrad arbetsrätt och marknadshyror för nybyggen.

Stefan Löfven säger i dag att han att han respekt för kritiken.

– Att den finns där, det är inte konstigt. Men jag har sagt hela hösten att ska vi in i någon typ av förhandling över blockgränsen så kommer det göra ont för oss också på några punkter. Man måste respektera motparten i en förhandling. Men helheten är sådan att alla har fått något, men ingen har fått allt, säger han i Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet