Hör statsministern Stefan Löfven om varför Vänsterpartiet bör acceptera Magdalena Andersson. Foto: TT

Löfven om kraven från V: Borde kunna acceptera Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Två partier hotar att fälla regeringen om de inte får som de vill – Vänsterpartiet och Centerpartiet. Striderna kommer stjälpas över på efterträdaren – men den avgående S-ledaren Stefan Löfven menar att det ändå är rätt att sluta nu.

Vänsterpartiet har gått ut och krävt att förändringar i lagen om anställningsskydd, Las, skjuts upp till efter valet, vilket Stefan Löfven tidigare sagt nej till. Man har också krävt förhandlingar för att stödja den nya statsministerkandidaten i den kommande omröstningen, ett krav som partiledaren Nooshi Dadgostar upprepade för Sveriges Radios Ekot på onsdagen.

Socialdemokraternas avgående partiledare Stefan Löfven menar att Vänsterpartiets alternativ är en högerregering.

– Vi måste se till vad som är alternativet. Då går det inte att sticka huvudet i sanden och tro att inget händer om det hade varit Kristersson och en högerkonservativ regering. Då hade det hänt saker som hade varit mycket, mycket negativa för löntagarna, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Han menar att man kommer att kunna ha ”bra samtal” med Vänsterpartiet.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med Vänsterpartiet. Nu har vi den parlamentariska situationen som vi har, och om man kan acceptera mig måste man rimligen också acceptera Magdalena Andersson, säger Stefan Löfven.

Strandkrav från C

Även Centerpartiet har ställt krav för att fortsätta stödja regeringen. Det handlar bland annat om lättnader i strandskyddet – och inte heller där har man lyckats nå en överenskommelse.

– Vi har ingen anledning att dra ut på det, men det är komplicerade frågor. Det har att göra med landsbygdens möjligheter. Arjeplog har till exempel 8 000 sjöar, det är klart att det går att göra mer för möjligheterna att bygga nära där. Samtidigt ska måste vi tillvarata människors möjligheter att ta sig ner till stranden, säger Löfven.

Han menar att hans avgång är vältajmad trots de frågetecken som finns kring stödet från C och V.

– Ja, det är vältajmat, för ska man avgå ska man göra det i en tid där det finns möjlighet för efterträdaren att forma en politik inför valet, säger Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.