MP-ledaren Märta Stenevi säger att partiet alltid är redo att lämna regeringen om man anser att politiken går åt fel håll. Foto: Duygu Getiren,TT

MP: Redo att lämna regeringen om C:s krav går igenom

Uppdaterad
Publicerad

Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi. Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

”Går inte att backa”

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när de fick höra om statsministerns löfte. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Förhandlingar pågår

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

– Det är hela vår anledning att vara i politiken.

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

Lööf: En överenskommelse

C-ledaren Annie Lööf kommenterar Stenevis uttalanden via sitt twitterkonto.

”Nu är det ju inget ultimatum utan en överenskommelse som MP:s statsminister, i vars regering de sitter, sagt att han kommer hedra och genomföra. Innan MP valde att sätta sig i regeringen. Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.