Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit roligt att jobba med Magdalena Andersson”, säger Stefan Löfven i en intervju med SVT. Foto: TT/SVT

Löfven om Magdalena Andersson: ”Skicklig och varm”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket pekar på att det blir finansminister Magdalena Andersson som tar över efter Stefan Löfven.

Men statsministern vill inte kommentera valet av ny ledare.

– Jag har jobbat med Magdalena Andersson i snart tio år, jag uppskattar hennes skicklighet som politiker och hon är också en varm människa, säger han.

En intensiv politisk höst väntar efter riksdagens öppnande i morgon. Men statsminister Stefan Löfven har bara en och en halv månad kvar innan han lämnar posten som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.

I en intervju med SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i Morgonstudion berättar Löfven om hur han började fundera på sin avgång under senvåren. Han landade i att beslutet att avgå var det som var mest ”öppet och reko” gentemot väljarna.

– Det kommer aldrig att finnas något bra läge, det kanske är ett osäkert läge även efter nästa val och då är vi där igen, säger Löfven.

Vill inte kommentera partiets val

Mycket pekar nu på att finansminister Magdalena Andersson blir den som tar över – men Löfven vill inte kommentera det val som partiet gör. Han menar att hans roll som ledare är att se till att det finns bra kandidater som kan ta över den dagen han går.

 – Jag har jobbat med Magdalena Andersson i snart tio år, jag uppskattar hennes skicklighet som politiker och hon är också en varm människa. Det har varit roligt att jobba med Magdalena Andersson, säger han.

Hur regeringen ska få både Centerpartiet och Vänsterpartiet att släppa fram höstbudgeten är en viktig fråga som Löfven kommer att behöva ägna sin sista tid som statsminister åt.

Prioriteringar och lyhördhet

I intervjun säger han att man arbetar för att lägga en budget som både Vänsterpartiet och Centerpartiet kan stödja.

– För det första går vi in i budgetsamarbetet med det vi vill prioritera. Välfärden, klimatet, jobben, tryggheten. Sedan är det upp till oss också att vara lyhörda och också förstå vad andra partier vill ha, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på Magdalena Andersson: Från elitsimmare till nationalekonom • Finansministern som kan bli Sveriges statsminister. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer