Stefan Löfven i Agenda. Foto: SVT

Löfven om nazistattacken: En varningssignal

Uppdaterad
Publicerad

Två allvarliga händelser med nazistattacker är en varningssignal, sade Stefan Löfven i Agenda.

Socialdemokraternas ledare fick frågan om vad han tycker om dådet i Malmö där det enligt uppgift var nazister som attackerade personer som tidigare deltagit i en feministisk demonstration.

– Det talar sitt tydliga språk: Vi, rättssamhället, måste ha mer koll på de här grupperna, känna till vilka de är och var de finns. Vi måste alla stå upp för demokratin, sade Löfven.

Nazistattack i Malmö

Han sade att han vet för lite om vilken information man hade om den här händelsen för att uttala sig om det.

– Men vid nazistattacken i Kärrtorp tidigare i vintras verkade det som att polisen menat att de själva haft för dålig koll. Men nu har vi haft två väldigt allvarliga händelser, i Kärrtorp och nu i Malmö. Det är en varningssignal. Rättssamhället måste stå fast här, sade Löfven.

Är nazismen ett problem?

– Den är ett stort europeiskt problem och den finns bevisligen även i Sverige. I Europa finns 26 miljoner arbetslösa unga människor. Det kan föra med sig sådant här. Men vi kan aldrig acceptera det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet