Talmannen bjöd in partiledarna på talmansrunda Foto: Talmannen Andreas Norlén och Stefan Löfven, partiledare (S)

Löfven: Partierna som röstade bort mig som statsminister bör ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes andra talmansrundan i jakten på en ny regering. På en presskonferens efter sitt samtal med talmannen krävde Stefan Löfven (S) en lösning av de som röstade bort honom.

– Det rimliga är att de partier som röstade bort mig som statsminister nu tar ansvar.

Över tre veckor efter valet har Sverige fortfarande ingen regering.

Efter Socialdemokraternas tur hos talmannen under andra talmansrundan var Stefan Löfven tydlig med vad han tycker.

Regeringsbildningen

– Nu är vi i ett ganska låst läge. Vi bär alla ansvar för att reda ut det här. Det rimliga är att de partier som röstade bort mig som statsminister nu tar ansvar, ger ett alternativ för att gå framåt.

Han vill att Alliansen klargör vilka som är deras alternativ.

– Har de röstat bort en statsminister måste man bevisa vad man har för alternativ, säger Stefan Löfven.

”Uppgiften är att lösa det”

Ulf Kristersson säger under sin presskonferens att han inte tycker att Stefan Löfven har rätt, utan hänvisar till att vi har negativ parlamentarism i Sverige.

– Så där funkar inte parlamentarismen i Sverige. Parlamentarismen konstaterar att man måste tolereras som regering. Då brukar jag påpeka att den här regeringen borde aldrig ha bildats, och nu är den bortröstad. Det är helt logiskt. Det betyder inte att det är enkelt att ta nästa steg, och det är ingen som har sagt att det ska vara enkelt, sa han.

Vill inte ha minoritetsregering

Under morgonen sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att han gärna ser en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering. Det alternativet verkar dock inte locka Stefan Löfven.

– Jag ser inte en enpartisregering med Socialdemokraterna som ett förstahandsalternativ.

Negativ parlamentarism

Negativ parlamentarism tillämpas när riksdagen röstar om en ny regering och innebär att det räcker med att en majoritet inte röstar emot en regeringsbildare för att denne ska kunna forma en regering.

Källa: www.riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet