Löfvens vändning: Kopplar ihop stor migration med brottsutvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har bestämt nekat till att gängkriminaliteten kan kopplas till migration.Men i kvällens utfrågning i Aktuellt låter det annorlunda från Stefan Löfven.- Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, säger Stefan Löfven i den förinspelade intervjun.

Stefan Löfven har länge sagt att frågan om gängkriminaliteten inte kan kopplas till migrationen. I SVT:s Agenda i november förra året svarade han till exempel bestämt nej på frågan. Statsministern förklarade att gängkriminaliteten beror på segregation, samhällsklyftor och utanförskapsområden.

Under partiledardebatten i riksdagen på onsdagen fick Stefan Löfven frågan varför han inte såg sambandet mellan en stor invandring och växande kriminalitet. 

Då svarade Löfven:

– Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer vi också större risk för de problem som vi ser. Det är glasklart. 

”Får sociala spänningar”

När han frågas ut i kvällens Aktuellt utvecklar han sitt resonemang.

Hur ska man förstå det här, menar du att en stor migration leder till ökad kriminalitet?

– Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, säger Stefan Löfven och fortsätter:

Löfven säger nu också för första gången att de här problemen har funnits i Sverige – och att det var därför migrationspolitiken styrdes om av regeringen.

– Ja, vi har haft det, så det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken, säger Stefan Löfven.

”Måste förbättra integrationen”

Statsministern utvecklar sitt resonemang och menar att Sverige har haft en stor migration genom åren som inneburit att landet inte har klarat av integrationen tillräckligt bra.

– Om det inte är tillräckligt många som kommer i arbete av de vuxna, då ser barnen att de vuxna inte är i arbete och då tror man kanske att det är det normala och andra sociala spänningar, och ja det är ett problem, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Därför la den regering som jag leder om migrationspolitiken så nu tar vi emot betydligt färre. Dessutom, i januariavtalet är vi överens om att vi ska klara integrationen mycket bättre, man ska komma närmare arbetsmarknaden, bättre språkutbildning och mer samhällskunskap.

Stefan Löfven frågas ut i Aktuellt ikväll. Programmet kan ses SVT2 och SVT-Play klockan 21.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.