Foto: TT

Löfven: ”Stor risk för kaos” inom EU

Uppdaterad
Publicerad

Om EU:s länder inte enas om hur flyktingkrisen ska hanteras, kan en svår situation uppstå. – Det är stor risk för kaos. Då kommer alla länder att skydda sitt, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Statsministern var på fredagen i Göteborg, och gjorde bland annat ett besök på Volvo Cars bilfabrik i Torslanda. Vid en kort pressträff svarade han bland annat på frågor om flyktingsituationen i Europa.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos sade häromdagen att EU-ledarnas toppmöte med Turkiet den 7 mars blir helt avgörande för om flyktingfrågan kan lösas.

Stefan Löfven håller med om att det är ont om tid.

– Om vi nu får se en ökad ström från Turkiet till Grekland har vi ett reellt problem, säger han.

Yttre gräns viktig

– Vi ser ju nu när olika länder vidtar sina åtgärder att det inte blir bra. Men om vi gjort det här tillsammans, då hade vi klarat det, säger Stefan Löfven.

TT: Vad händer om EU:s länder inte kommer överens?

– Det är stor risk för kaos. Då kommer alla länder att skydda sitt. Vi vill ha en ordning där vi skyddar Schengens yttre gräns, i den meningen att vi har kontroll på in- och utflöde, säger Stefan Löfven.

– Det bästa vore om Turkiet, Libanon och Jordanien ges möjlighet att med stöd av EU se till att människor har det hyggligt bra där. Så kan vi komma överens om att ta över X antal, under ordnade former. Men dit är det en bit kvar.

Ser över beredskapen

Stefan Löfven varnade i januari för att hela unionen kan svaja om inte flyktingkrisen löses och Schengen-samarbetet bryter samman definitivt. Han sade då att Sverige inte har några planer på att sätta tak för asylmottagandet.

Parallellt med att Sverige driver på för en gemensam EU-linje förbereder regeringen sig för den situation som kan uppstå om EU inte lyckas nå en gemensam linje kring flyktingmottagningen. Det handlar bland annat om hur Sverige ska klara mottagandet i händelse av att antalet asylsökande åter ökar dramatiskt på kort tid, liknande den situation som rådde i höstas.

Diskussion pågår

Enligt statsministern förs nu diskussioner med andra EU-länder om hur ett framtida system för flyktingmottagning ska se ut. Han nämner Österrike, Tyskland, Finland och Nederländerna.

–Vi har några så kallade ”like-mindeds”. Sedan gäller det att bredda den gruppen vartefter, säger Stefan Löfven.

– Nu gäller det att få ordning på gränserna, på de så kallade ”hotspots” som måste fungera, ett återvändande som fungerar, och inte minst en omfördelning inom EU.

Viktiga datum

Här är några viktiga hållpunkter för de kommande veckornas hantering av flyktingkrisen:

2 mars: EU-kommissionen väntas komma med sina planer för framtida asylhantering.

7 mars: Stats- och regeringscheferna håller toppmöte med Turkiets premiärminister i Bryssel.

10-11 mars: EU:s migrations- och inrikesministrar håller ännu ett ministermöte om krisen.

17-18 mars: Ordinarie toppmöte i Bryssel för stats- och regeringscheferna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.