Löfven: ”Timmermans är väldigt skicklig”

Uppdaterad
Publicerad

På väg in till toppmötet säger Stefan Löfven att han hoppas att EU-ledarna ska kunna komma fram till något, men att han samtidigt är orolig över att jämställdheten kan komma att få stryka på foten.

– Nu gäller det att få fram personer på de ledande posterna som är kompetenta och som har en bra spridning, både vad gäller geografi och jämställdhet, men jag är orolig över att jämställdhetsfaktorn kan vara den första man glömmer och det vore inte bra, säger Stefan Löfven.

”Timmermans är väldigt skicklig”

Enligt spekulationerna ligger just nu den socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans bra till för att bli föreslagen till ny ordförande i EU-kommissionen. Stefan Löfven, som tog emot Timmermans som högt ärad gäst på Socialdemokraternas partikongress i våras, betonar att den svenska regeringen ännu inte tagit ställning.

– Vi måste förankra det med EU-nämnden i riksdagen först, men som socialdemokrat har jag ju varit med om att nominera Timmermans, han är väldigt skicklig och har en hög kompetens, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.