Foto: TT

Löfven vald till statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Nu har riksdagen formellt gett Stefan Löfven uppdraget att bilda regering.

Med röstsiffrorna 132 för, och 49 mot och 154 nedlagda röster, valde i dag Sveriges riksdag socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till ny statsminister. 14 ledamöter var frånvarande. Miljöpartiet och, så klart, Socialdemokraterna röstade för Löfven, de 49 Sverigedemokraterna röstade mot och övriga partier la ner sina röster.

– Det känns väldigt bra, det är högtidligt. Jag tar mig an det här med respekt, och jag ska göra det jag kan för att Sverige ska nå lägre arbetslöshet och bättre skolresultat, säger Stefan Löfven (S) till SVT.

SVT: Är du klar med ministerlistan ännu?

– Ja, säger jag ja, så kommer du ju ställa följdfrågor jag inte kan svara på, säger Stefan Löfven skrattande.

Alliansen och V la ner sina röster

Inför omröstningen talade några av partiernas företrädare.

– Väljarna har sagt sitt, och de tre rödgröna partierna blev större än Alliansen, och därmed kommer vi att avstå att rösta, säger Anna Kinberg Batra, moderaternas gruppledare i riksdagen, som fick medhåll av sina allianskollegor.

Sverigedemokraterna valde att rösta mot talmannens förslag.

– Vi röstar nej i första hand i respekt för väljarna, vi kan inte se ett tydligt mandat för Stefan Löfven att bilda regering, säger Jimmie Åkesson (SD).

Vänsterpartiet meddelade att de går i opposition.

– I dag kommer Vänsterpartiet lägga ner sina röster, anledningen är att vi ville se en rödgrön trepartiregering. Men Stefan Löfven valde att stänga dörren till oss. Därför kan vi inte rösta ja till en regering som inte ingår i, säger Hans Linde (V).

Ny regering i morgon

Men talmannens förslag gick igenom, och Stefan Löfven kan nu bilda regering. I morgon ska detta nya kabinett presenteras.

– Det parlamentariska läget ställer stora krav på de demokratiska partierna, säger språkröret Åsa Romson (MP).

Formellt blir Stefan Löfven statsminister i morgon klockan 12, vid en ceremoni på slottet. Men redan klockan 9 i morgon ska Stefan Löfven presentera sin regeringsförklaring i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.