Foto: TT

Löfven: ”Vi måste knäcka den organiserade brottsligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Mer resurser till polisen ska tillsammans med hårdare straff lösa problemet med den organiserade brottsligheten. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven i dag.

Tolv gängkrig rasar i Stockholm och i natt skördade den organiserade brottsligheten ytterligare två offer. Dubbelmordet i Kista är det andra på mindre än en vecka. Samtidigt vittnar polisen om att resurserna inte räcker till för att bekämpa den organiserade brottsligheten. 

Nu säger statsminister Stefan Löfven (S) att mer resurser till polisen tillsammans med skärpta straff ska vända trenden. Det beskedet gav han när han mötte svenska journalister i samband med EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen. 

Dubbelmordet i Kista

– Vi har fört till mer resurser och vi måste föra till mer, säger Löfen.

Läs mer: Källor till SVT: Dubbelmordet var gängrelaterat

”Inte lockas till kriminalitet”

Han säger också att samhället måste bättre förutsättningar för unga i socialt utsatta bostadsområden. 

– Vi måste skapa en social situation i förorten så att de inte lockas till kriminalitet. 

Statsministern beskrev polisens arbetssituation som tuff, men medgav att han har förtroende för landets poliser. När det gäller resursförstärkning sade Löfven att fler civilanställda inom polisen kan vara en del av lösningen.

Läs mer: Göteborgspolisen stöttar Stockholm efter mordvåg

”Alarmerande situation”

Inrikesminister Anders Ygeman fick i dag frågan om regeringen kan garantera medborgarnas säkerhet i Stockholm. 

– Ja, och det kan också polisen i Stockholm göra. Men det är klart att det är en allvarlig och alarmerande situation när vi har två dubbelmord i den kriminella världen på så här kort tid, säger Ygeman (S) till TT. 

Det pågår tolv gängkonflikter i Stockholm. Hade man inte kunnat förebygga dem bättre?

– Den frågan får polisen svara på, men den information jag har är att man följer de här konstellationerna noggrant och man jobbar nära dem och man jobbar mot dem, både för att förebygga den här sortens händelser och för att lagföra dem, säger Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet