Statsministern: ”Samhället är rustat för nya utbrott” Foto: SVT

Löfven: ”Vi ska inte återgå till hur Sverige var innan krisen”

Uppdaterad
Publicerad

Det Sverige som drabbades av coronaviruset var inte perfekt, utan hade revor i välfärden.

Det säger statsminister Stefan Löfven när han läser upp regeringsförklaringen under riksdagens öppnande.

– Därför ska vi inte återgå till hur Sverige var före krisen. Vi ska bygga något ännu bättre, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven ägnade en stor del av regeringsförklaringen åt att tala om coronavirusets inverkan på det svenska samhället.

Han framhöll att det Sverige som drabbades av viruset inte var perfekt utan hade revor i välfärden.

– Därför ska vi inte återgå till hur Sverige var före krisen. Vi ska bygga något ännu bättre, sa han.

”En historisk budget”

Trots att det är viktigt att fortsätta hålla nere smittspridningen betonade Löfven även att arbetet med att omställningen från krispolitik till långsiktiga investeringar nu är inledd.

– Det innebär en historisk budget med nya förslag på över 100 miljarder kronor.

Statsministern nämnde även satsningen som regeringen gör inom Äldreomsorgslyftet, som innebär att personal inom äldreomsorgen ska få möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Han passade även på att hylla vårdpersonalens arbete under pandemin.

– Ni har imponerat på ett helt land, och ni har ett helt lands tacksamhet, sa han.

Inför ett pensionstillägg

Han fortsatte sedan med att ta upp pensionärernas situation och sa att ett särskilt pensionstillägg på 600 kronor i månaden ska införas. Löfven tog även upp att regeringen arbetar för att långsiktigt höja pensionerna genom fördjupade diskussioner inom pensionsgruppen.

Stefan Löfven tog även upp kriminaliteten i samhället. Han menar att det är samhällets uppgift att ”trycka tillbaka den organiserade brottsligheten”. Regeringen föreslår även att straffrabatten för unga tas bort när det handlar om allvarlig brottslighet.

– Vi ska trycka tillbaka de kriminella gängen. Vi ska se till att dagens unga inte blir morgondagens brottslingar. Vi behöver ett helt, starkt samhälle för att klara av det, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.