Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annie Lööf (C) frågas ut i Aktuellt Foto: SVT

”Vet att det här är smärtsamt för Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Om arbetsmarknadens parter inte kommer överens ska las-utredningen genomföras.
Det säger Centerledaren Annie Lööf som frågas ut i SVT:s Aktuellt.
– Jag vet att det här är smärtsamt för Socialdemokraterna, det var tufft för dem att sluta vissa punkter i januariavtalet, säger hon i programmet.

Las-frågan och turordningsreglerna kan bli en prövning för januarisamarbetet i höst. Just nu förhandlar arbetsmarknadens parter om bland annat turordningsreglerna.

I en utfrågning i SVT:s Aktuellt säger Centerledaren Annie Lööf att las-utredningen kommer att genomföras om arbetsmarknadens parter inte kommer överens.

– Jag hoppas att parterna kommer överens. Svenskt Näringsliv och parterna sitter nu och förhandlar, de har ett par veckor kvar, det är ett känsligt läge, säger hon i programmet.

Har skakat hand med Löfven om avtalet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menar att utredningens förslag måste justeras om parterna inte kommer överens, men Annie Lööf är inte öppen för ytterligare förhandlingar.

– Det tog många månader innan vi fick på plats januariavtalet. Jag och Stefan Löfven har suttit i ett rum, han och jag, och kommit överens om skrivningar och tagit hand på vad det innebär. Jag tycker att utredaren har följt utredningsdirektiven. Är det så att parterna inte kommer överens, då är det så att jag och Stefan Löfven har kommit överens om att då ska utredningen genomföras.

Hon fortsätter:

– Jag vet att det här är smärtsamt för Socialdemokraterna, det var tufft för dem att sluta vissa punkter i januariavtalet. Men vi har kommit överens om många olika delar och arbetsrätten är en av den.

Sjöstedt har hotat att fälla regeringen

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har hotat med att fälla regeringen om man går vidare med utredningen, men i intervjun säger Annie Lööf att hon har fokus på att januariavtalet ska leverera.

– Jag vet att regeringen hittills har gjort vad man kan, och jag utgår från att man gör det även framåt, säger hon.

I intervju fick Annie Lööf även frågor om gängkriminaliteten. Hon betonade att alla partier bär ett ansvar för situationen och att man misslyckats med integrationen och tryggheten.

– Vi måste börja steg för steg för att pressa tillbaka gängkriminaliteten, säger hon i programmet.

Se hela intervjun i Aktuellt i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer