Det blir ingen ny fastighetsskatt, uppger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Sandberg/TT

Löfven: Vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) säger nej till en ny fastighetsskatt.

”Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Frågan har varit känslig för Socialdemokraterna och det tunga partidistriktet i Göteborg har velat införa en progressiv fastighetsskatt.

”Kritiken mot fastighetsskatten handlar inte om viljan att bidra till det gemensamma, utan om löntagares rädsla för att behöva lämna sitt hem”, skriver Löfven vidare.

”Vi socialdemokrater kommer att fortsätta värna en trygg och långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan men också se till att välja de vägar som samtidigt upprätthåller en hög legitimitet och folklig förankring för det sätt skatterna tas in.”

Skåne: Driver inte kraven

I Skåne har man inte tagit ställning till frågan. Ordförande Niklas Karlsson konstaterar att S har ett kongressbeslut sedan fyra år tillbaka om att inte gå fram med en ny fastighetsskatt.

– Vi driver inte de kraven. Vi har sagt att man borde se över hela skattesystemet och göra det mer likvärdigt och rättvist.

Mats Knutson: Ledningen skräckslagen

Enligt Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, pågår det en debatt inom Socialdemokraterna inför höstens partikongress om att föra politiken till vänster – och bland annat återinföra fastighetsskatten.

– Det har gjort att diskussionen vuxit men partiledningen är skräckslagen inför att få en debatt om fastighetsskatten. Man är orolig för att tappa väljare och för att de borgerliga partierna ska utmåla det som att det skulle bli en skattechock om S vinner även nästa val, säger Mats Knutson.

Enligt honom vill ledningen inte hamna i samma sits som under valen 2006 och 2010 då frågan fick ett stort fokus, vilket blev en bidragande orsak till att socialdemokraterna förlorade valen.

– Löfven vill desarmera bomben innan den smäller på allvar.

– Borgerliga partier samt intresseorganisationer som Villaägarna och Skattebetalarnas förening driver en hård debatt i frågan, och det gör man för att det finns en stor grupp som skulle påverkas av en återinförd fastighetsskatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.