• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Stefan Löfven Foto: TT

Löfven: Grova övergrepp i diktaturen Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han vill omförhandla det kritiserade avtalet med Saudiarabien. Samtidigt säger Löfven att Saudiarabien är en diktatur där det förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter.

I maj finns en möjlighet att avsluta det så kallade samförståndsavtalet om militärt samarbete med Saudiarabien. Annars förlängs avtalet med ytterligare fem år.

V-ledaren Jonas Sjöstedt anser att Sverige inte ska ha något militärt samarbete med en diktatur och undrar hur regeringen tänker göra.

– Vi tycker att avtalet ska förhandlas om. Det finns delar i avtalet som vi mycket väl kan stå för. I vapenexport har du både materiel för strid och materiel som inte räknas som strid, sade Stefan Löfven under en frågestund i riksdagen.

Utredning pågår

Sjöstedt påminde om att Alliansregeringens försvarsminister inte ville kalla Saudiarabien för en diktatur.

– Kan den här regeringen säga om Saudiarabien är en diktatur? frågade han.

– Det är helt uppenbart att Saudiarabien inte har det styrelseskick som vi tycker är demokratiskt och det finns mycket att önska om mänskliga rättigheter, därom är vi helt eniga, svarade Löfven utan att ta ordet diktatur i sin mun.

Efter frågestunden sade Löfven till TT.

– Det pågår en utredning inom ramen för krigsmaterielexporten. Vilka som ska betraktas som diktaturer och icke-diktaturer är en fråga som den utredningen får ta vidare, hur vi ska se på detta.

Så du har inget svar?

– Jag svarar som jag har svarat, säger Löfven.

Efter en knapp timme kommer ett skriftligt förtydligande från Stefan Löfven via hans pressekreterare.

”Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur. Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter”, står det i sms:et.

Kritikstorm

När förra försvarsministern Karin Enström (M) inte ville kalla Saudiarabien för diktatur reagerade Urban Ahlin,

dåvarande utrikespolitiske talesperson för S, i dag riksdagens talman.

– Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, sade han då.

– Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna, och det borde regeringen kunna säga. Jag minns i valrörelsen 2006, då de borgerliga sade att det skulle införa en moralisk kompass i utrikespolitiken. Men det här är ju en moralisk kollaps, sade Ahlin.

Flera organisationer ger ut någon form av rangordning om tillståndet för demokratiska och sociala rättigheter i världens länder, Saudiarabien är ett bekant inslag i den absoluta botten.

Tidskriften Economists demokratiindex, som senast publicerades 2010, är en av de vanligast använda listorna. I den listan hamnar Saudiarabien på plats 163 – bara fyra pinnhål över Nordkorea som är allra längst ned. Fyra placeringar bättre ligger Iran och ovanför Iran Syrien. I sitt sommartal 2012 beskrev Stefan Löfven själv hur kriget i Syrien, ett land som alltså rankas bättre än Saudiarabien, är ”ett bevis på diktaturens fruktansvärda ansikte”.

MP vill bryta

Regeringskollegan Miljöpartiets linje om avtalet med Saudiarabien är klar.

– Vi vill säga upp avtalet. Det är helt klart partiets hållning och vår ståndpunkt, säger Valter Mutt (MP), utrikespolitisk talesperson.

– Saudiarabien är ett av världens värsta länder när det gäller mänskliga rättigheter. Situationen är så förfärlig att vi tycker att man ska ha minimalt med samarbete av den här typen med ett sådant land.

Även Folkpartiet vill säga upp avtalet.

– Det är en märklighet att vi har ett försvarsunderrättelseavtal med en diktatur som Saudiarabien. Varje gång vi från svensk sida vill protestera mot de straffrättsliga metoder och övergrepp mot yttrandefriheten som sker, så kommer det att stå i motsats till att vi samtidigt har en mycket ingående relation på känsliga politikområden, säger Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Fakta: Saudiarabien

Flera organisationer ger ut någon form av rangordning om tillståndet för demokratiska och sociala rättigheter i världens länder, Saudiarabien är ett bekant inslag i den absoluta botten.

Tidskriften Economists demokratiindex, senast publicerat 2010, är en av de vanligast använda listorna. Där hamnar Saudiarabien på plats 163 – bara fyra pinnhål över Nordkorea som är allra längst ned. Fyra placeringar bättre ligger Iran och ovanför Iran Syrien. I sitt sommartal 2012 beskrev Stefan Löfven själv hur kriget i Syrien, ett land som alltså rankas bättre än Saudiarabien, är ”ett bevis på diktaturens fruktansvärda ansikte”.

En annan vanlig termometer för läget för politiska rättigheter och friheter i världen är organisationen Freedom Houses ”Frihet i världen”-rapport. I fjolårets rapport är Saudiarabien ett av bara tio länder i världen som får absoluta bottenbetyget 7 både politiskt och medborgarrättsligt. Andra länder i det föga smickrande sällskapet är Nordkorea, Syrien, Eritrea, Somalia och Sudan. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.