Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polischefen i region Nord: ”Det får konsekvenser för våra egna utredningar”. Foto: Anders Öhlund

Larmet inifrån: Poliser flyttas – då vinner de kriminella mark

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot gängen ska räddas med inlånade lokalpoliser. Men ute i landet går man redan på knäna – och enligt en intern granskningsrapport riskerar läget att utnyttjas av kriminella.

”De märker det direkt och skjuter fram sina positioner”, uppger en lokal polischef.

I förra veckan kom beskedet att ett hundratal ingripandepoliser kallas in för att arbeta med den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Personalen ska tas från hela landet och består av bland annat it-tekniker, utredare och poliser i yttre tjänst.

– Ett mycket välkommet tillskott, sa Mattias Andersson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.

Våldsvågen i Stockholm

”Måste lägga utredningar på hög”

Problemet är att polisen redan ligger efter med flera utredningar på lokalnivå. Utredningar som nu måste prioriteras ned till följd av resurstappet till Stockholm.

– Vi har aldrig haft så mycket folk kommenderade under så lång tid till Stockholm. Det får konsekvenser. Nu måste vi lägga utredningar om exempelvis våldsbrott här uppe i Norrland på hög, sa Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord till SVT Västerbotten tidigare i veckan.

”Kör på fälgarna”

Det är inte första gången en så kallad särskild händelse leder till resurstapp för lokalpolisområdena. Enligt en intern revisionsrapport från september är de lokala polisområdena redan hårt belastade på grund av upprepade kommenderingar.

I rapporten beskriver flera polischefer hur det brottsförebyggande arbetet måste prioriteras ned, i verksamheter som redan nu ”kör på fälgarna”.

”Redan innan resurser ska tillföras en särskild händelse har de svårt att klara av lokalpolisområdets uppdrag.”

En tredjedel utlånade

Och de särskilda händelserna blir bara fler. Under åren 2018-2020 har 660 årsanställda kallats in för att arbeta med särskilda händelser. Det kan jämföras med tillskottet av ingripandepoliser sedan 2015: 265 stycken.

”Några av de intervjuade cheferna gör bedömningen att mellan 20-35 procent av den personalresurs som har grundplacering i lokalpolisområdet inte arbetar där”, står det i rapporten från september.

Kan leda till ökad brottslighet

Det är inte bara det brottsförebyggande arbetet som får stryka på foten. Personaltappet kan få betydligt allvarligare konsekvenser än så, varnar lokalpolischeferna.

”Det har framkommit att när poliser som arbetar med gängkonflikter tas bort från sitt lokalpolisområde för att delta i en särskild händelse märker de kriminella detta direkt och skjuter fram sina positioner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet