• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, i Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Scanpix

Lööf avbryter semestern – åker hem för att lösa krisen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledare Annie Lööf avbryter sin semester för att åka hem och lösa partiets kris.

Annie Lööf avslutar sin semester i Thailand i förtid och åker hem. Hon sitter redan nu på ett plan på väg mot Sverige. Det uppger Centerpartiets presschef Anna-Karin Nyman för SVT Nyheter.

Lööf åker hem någon dag tidigare än det var tänkt. Enligt presschefen är orsaken att Lööf vill vara mer tillgänglig, bland annat för intervjuer i medier.

Gästar Aktuellt på torsdag

Annie Lööf kommer att gästa Aktuellt torsdag kväll och på fredag morgon gästar hon SVT:s Gomorron Sverige.

Centerpartiet har skakats av en inre kris ända sedan Per Ankersjö presenterade ett förslag till nytt idéprogram före jul. En efter en har gräsrötter och partitoppar tagit avstånd från flera kontroversiella punkter i förslaget, som fri invandring, månggifte och slopad skolplikt.

Senast i dag gick partiets vice ordförande Anna-Karin Hatt ut och sågade förslaget. I går sade bland andra partitoppen Anders W Jonsson till SVT att förslaget om att tillåta månggifte inte kommer att antas av partistyrelsen.

Partiledare Annie Lööf har fått kritik för att hon inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från en del av de mer omdiskuterade frågorna. I dag sade hon, i en telefonintervju från semestern i Thailand, att man behövde göra ”en del förtydliganden” om vissa delar, som fri invandring.

Hon betonade också att hon redan i en tidigare intervju varit tveksam till månggifte och slopad arvsrätt.

”Känner pressen”

Hon hade egentligen tänkt att vara tyst för att inte störa den remissbehandling som pågår i partiet fram till den femte februari.

– Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, säger hon.

– Nu har det börjat blåsa tillräckligt hårt för att hon ska sätta ner foten. Hon måste ha känt en press på sig efter att Hatt och Jonsson gått ut och tagit avstånd från de mest spektakulära punkterna, eftersom hon så sent som i går inte ville kommentera förslaget. Jag kan tänka mig att hon tycker att det känns svårt att hon inte är i Sverige, sade SVT:s Margit Silbersten i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet