Åkesson om demonstrationsfriheten: ”Ska vi flytta Annie Lööfs valmöten?”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan och bör byta tid och plats för demonstrationer – om det krävs med hänsyn till allmän ordning. Det menar C-ledaren Annie Lööf – som får mothugg av Jimmie Åkesson.

– Det är helt orimligt, då befinner vi oss på ett sluttande plan, sade SD-ledaren när frågan debatterades i Aktuellt.

Debatten tog sin utgångspunkt i ett uttalande som Annie Lööf gjort i SvD-podden Utfrågningen – där hon framhöll att det bör förtydligas när polisen kan neka demonstrationer tillstånd.

– Ja, du får demonstrera, men du får inte göra det i det här utsatta området eller under ramadan, sade Lööf som ett exempel i podden.

Bakgrunden till uttalandena är de koranbränningar som polisen gav tillstånd till i påskhelgen – något som följdes av våldsamma upplopp i flera städer.

”Ska kunna flyttas”

När frågan debatterades i Aktuellt framhöll hon dock att Centerpartiet inte vill begränsa demonstrationsfriheten – utan använda befintlig lagstiftning.

– I den svenska lagstiftningen kan man i dag från polisens sida flytta på demonstrationer, eller sätta dem vid andra klockslag, med hänsyn till allmän ordning.

Det har polisen också gjort nyligen, bland annat då man flyttade en koranbränning från Landskrona till Malmö, framhöll Lööf.

– Vi tycker att man ska kunna flytta på demonstrationståg och flytta på klockslag.

”Ska vi flytta på Annie Lööfs valmöten?”

Hon fick mothugg av Jimmie Åkesson som anser att det är fel väg att gå och att man i stället bör förstärka polisens möjligheter att skydda opinionsyttringar.

– Det är en livsfarlig utveckling om vi ska börja flytta på lagenliga demonstrationer och manifestationer för att det finns våldsverkare. Ska vi flytta på Annie Lööfs valmöten för att vänsterextremister kommer och kastar sten och förstör? Det tycker inte jag, sade SD-ledaren.

– Det är helt orimligt, då befinner vi oss på ett sluttande plan.

”Måste kunna skjuta skarpt om det krävs”

Partiledarna diskuterade också Ebba Buschs uttalande om polisinsatserna i samband med upploppen – då hon ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt mot upploppsmakare.

– När polisen tvingas backa är det riktigt, riktigt illa. Då är rättstaten hotad på allvar och då måste polisen kunna skjuta skarpt om det krävs, menade Åkesson.

Annie Lööf (C) säger att hon vill ”backa upp polisen” och att det är de som ska bedöma när dödligt våld krävs.

– Det är de som ska fatta de här besluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.