– Vi befinner oss i en pandemisk situation och då är det vansinne att man beviljar demonstrationstillstånd i tättbebyggt område, säger Jimmie Åkesson (SD) i Aktuellt.

Åkesson: Vansinne att tillåta demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tillät demonstrationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg trots coronapandemin och förbudet om fler än 50 personer i en folksamling. Något Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker är vansinne.

– Vi befinner oss i en pandemisk situation och då är det vansinne att man beviljar demonstrationstillstånd i tättbebyggt område, säger partiledaren.

– Demonstrationsrätten är väldigt tydlig men det finns undantag, om det handlar om rikets säkerhet eller att hindra en epidemi. Det kan inte bli så mycket tydligare än så, säger Åkesson i Aktuellt på måndagskvällen.

Åkesson får medhåll av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar:

Coronapandemin

– Vi har faktiskt ett pandemiskt läge i det här landet och det måste folk förstå. Ur det perspektivet är det fullständigt vansinne, tycker jag.

”Regeringen kan och borde ta beslutet”

Men polisen i region Väst menar att man inte tyckte sig kunna neka tillstånd.

– De övervägningar vi gjort med våra jurister kokas ner i att det kanske hade gått att neka men juristerna är inte klara över det här och man måste ha med sig att svensk polis ska följa lagen, säger Teodor Smedius, kommenderingschef polisregion Väst.

– Vill inte polisen ta det beslutet och är osäker på rättsläget kan regeringen gå in och fatta det beslutet just med hänvisning till en epidemi. Det lagstödet finns, säger Åkesson, som tycker att justitieministern bör komma till justitieutskottet och förklara det här.

Cato litar på polisens bedömning

Jonny Cato, Centerpartiets talesperson för migrationsfrågor, håller med om att folk inte ska samlas i stora grupper även om anledningen är behjärtansvärd men litar på att polisen gör rätt bedömningar.

– Först och främst har jag stora sympatier med de människor runt om i världen som vill visa sitt engagemang i den här viktiga frågan men vi befinner ju oss mitt uppe i en global pandemi och då är det inte rimligt att ha större folksamlingar, säger Cato.

Ni litar på polisens bedömning?

– Ja, jag har förtroende för att polisen hanterar den här situationen på ett bra sätt utifrån landets lagar och restriktioner, säger Cato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet