Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
C vill samarbeta med flest partier: ”Ställningskrig som rasat alldeles för länge” Visa alla (2)
Visa alla (2)

C vill samarbeta med flest partier: ”Ställningskrig som rasat alldeles för länge”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill komma bort från låsningar och ”gamla osanningar” i politiken, det meddelade hon i sitt tal på C-stämman som inleddes under torsdagen. Partiet har sagt att de inte kommer att samarbeta med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna – i övrigt är de öppna för samtliga riksdagspartier:

– Centerpartiet är den politiska kraft som är öppna för att samarbeta med flest partier av alla, säger Lööf.

Hon har kallat dem ”ytterkantspartier”. Annie Lööf har varit tydlig med att Centerpartiet inte kommer att samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

I sitt tal på C-stämman sträckte hon ut en hand till både regeringspartier och de forna Allianskollegorna. Hon kallade sitt parti för det parti som kan tänka sig att samarbeta med flest:

– Vi behöver välja en annan väg. En väg mot mer samarbete och tillit. En väg med fler partier i den politiska mitten. Som skapar långsiktighet, tydlighet och framtidstro. Avsluta det ställningskrig som rasat alldeles för länge och skapat helt onödiga kriser.

”Demokratiska samhället är hotat”

Annie Lööf hänvisade till demokratin när hon sa att Centerpartiet behöver höja rösten i EU:

– Vi lever i en tid då det liberala, öppna och demokratiska samhället är hotat av våldsbejakande extremism, av utländska stater som försöker påverka våra val, eller så misstro i vårt samhälle.  Auktoritära ledare som inspirerar politiska krafter på hemmaplan

– En av våra viktigaste uppgifter är att vara en motkraft mot allt detta.

”En miljard mer per år än regeringen”

I november kommer Socialdemokraterna välja ny partiledare. För att den person också ska bli statsminister krävs stöd från Centerpartiet.

Innan dess kommer Socialdemokraterna lägga fram en budget, även den behöver stöd från Centerpartiet. I sitt tal framhöll Lööf en fråga där Centerpartiet tycker att regeringen gör för lite:

– Vi skjuter till en miljard mer per år än regeringen till landsbygdsprogrammet. Att vi totalt lägger närmare 400 miljoner mer på bättre underhåll av enskilda vägar, bättre vägbelysning på landsbygden och på att se till så att våra minsta vägar runt om i landet plogas bättre under vintern. Vi vill också se 300 miljoner om året på att få fler ambulanser på landsbygden och korta responstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer