Centerpartiets Annie Lööf efter första mötet med talmannen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lööf: ”Det var väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Per Westerberg kommer att ge Stefan Löfven uppdraget att bilda regering. Det meddelades på en pressträff idag.

– Nu är det upp till Stefan Löfven att sondera möjligheterna med V och MP, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT.

Nu har talmannen Per Westerberg beslutat att det är Stefan Löfven som ska få möjligheten att bilda regering. Detta efter två omgångar med utfrågningar av samtliga partiledare i riksdagspartierna.

– Det var väntat att talmannen skulle ställa frågan till Löfven. Nu är det upp till Stefan Löfven att sondera möjligheterna med V och Mp, säger Annie Lööf till SVT strax efter beskedet.

Läget efter valet 2014

Nej till S-budget

På torsdagsmorgonen gästade Annie Lööf Gomorron Sverige och upprepade då samma besked som hon igår gav talmannen; att Centerpartiet inte kommer att sätta sig i en S-ledd regering.

– Vi kommer heller inte att rösta ja till en socialdemokratisk budget och anledningen till det är att deras budget baserar sig på det som vi har bekämpat, som tredubblade arbetsgivaravgifter, lastbilsskatt, kraftigt höjda bensinskatter och fördubblad restaurangmoms och kapad RUT. Sådant kan jag inte stödja, säger Annie Lööf (C).

Den avgående näringsministern konstaterar att alliansen under fyra år klarade att regera i minoritet, samt att stänga Sverigedemokraterna ute.

SD kritiska till Löfven

Stefan Löfven har gjort klart att samtal även kommer att föras med Allianspartierna, då Socialdemokraterna identifierat flera tänkbara samarbetsområden. Ett annat, och uttalat syfte med den breda bas för en socialdemokratiskt ledd regering är att hålla vågmästaren Sverigedemokraterna borta från beslutsfattandet.

”Genom att ignorera 13 procent av väljarkåren skapar Stefan Löfven en väldigt problematisk situation för Socialdemokraterna och för Sverige. Han talar idag om att blockpolitiken är skadlig för Sverige, men genom att försöka ignorera det tredje blocket bidrar han till att cementera blockpolitiken ytterligare. Sverigedemokraterna är i svensk politik för att ta ansvar och vi kommer inte att försvinna. Det är hög tid att Stefan Löfven och Socialdemokraterna inser detta”, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

V välkomnar beskedet

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt välkomnar talmannens besked att ge Stefan Löfven i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda regering, meddelar han i ett pressmeddelande.

– Ett av våra övergripande mål i valrörelsen var att bli av med regeringen Reinfeldt och få en ny, socialdemokratiskt ledd regering. Dessvärre har Stefan Lövfen valt att inte ta med oss i regering. Vänsterpartiet kommer att vara ett fristående och självständigt oppositionsparti som avgör från fall till fall om vi ska ställa oss bakom regeringens förslag, säger Jonas Sjöstedt.

Bryta upp blocken

Med det komplicerade parlamentariska läget som uppstått efter valet, så vill Stefan Löfven bryta upp den traditionella blockpolitiken.

– Blockpolitiken som vi har passar inte i en sådan här situation, och med de utmaningar landet står inför vad gäller till exempel skola och arbetslöshet, så behövs samarbete i olika former, säger Stefan Löfven.

– Den nya regeringen står inför ett val. Antingen förhandlar man med oss och får vänsterpolitik med ökad jämställdhet, bättre miljöpolitik och stärkt arbetsrätt. Eller så går man högerut, säger Jonas Sjöstedt (V).

MP positiva

Helt väntat är Socialdemokraternas utpekade samarbetspartner Miljöpartiet positiva till att Löfven fått uppdraget att bilda regering.

– Vi välkomnar att Stefan Löfven fått talmannens uppdrag. En ny regering måste också klara att skapa en ny samarbetskultur i svensk politik där vi lägger blocklåsningar och prestige åt sidan för att tillsammans förvalta medborgarnas förtroende och lösa de problem som är våra gemensamma, säger språkröret Gustav Fridolin (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet