Foto: SVT

Lööf: ”Du vill skilja barn från sina föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf anser att ”det inte är värdigt ett välfärdsland” att ha begränsat familjeåterföreningen i den tillfälliga asyllagstiftningen. Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar dock att de åtgärder som tagits var rätt och nödvändiga, även om det har varit ”ett etiskt dilemma”.

Färre asylsökande väntas ta sig till Sverige. Den slutsatsen drar Migrationsverket som nu har skrivit ner sin asylprognos från 34.500 till 29.000 förväntade asylansökningar under 2016. 

En av förklaringarna till minskningen är gränskontrollerna som har införts mellan Sverige och Danmark.

Sverige inför gränskontroller

Johansson: Kan aldrig vara nöjd

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att han anser att åtgärden var absolut nödvändig, för att undvika en ”systemkollaps”.

 – Nöjd kan man aldrig vara. Jag tror att vi alla alltid vill hjälpa så många som möjligt, men jag tror att vi också förstår att man inte kan ta emot hur många som helst, säger han i kvällens Aktuellt.

C vill se reglerad invandring

Centerpartiets ledare Annie Lööf håller med om att situationen förra hösten, med uppemot 10.000 asylsökande i veckan, var ohållbar. Centern står också fortfarande bakom migrationsöverenskommelsen som regeringen och allianspartierna då tillsammans diskuterade fram. 

– Det som vi tycker är viktigt att markera är att vi är för en reglerad invandring, men vi är också för möjligheten att söka asyl här. Får man bifall ska det vara en snabb och effektiv integrationsprocess. Får man avslag måste man lämna landet. Det är en viktig princip, säger Lööf i Aktuellt.

Anklagas för familjesplittring

Däremot kritiserar hon Johansson och regeringen hårt för att ha begränsat möjligheterna till familjeåterförening.  

– Skillnaden mellan dig och mig är att du vill skilja barn från sin mamma och pappa. Det vill jag förändra. Jag tycker att inte det är värdigt ett välfärdsland som Sverige.

”Ett etiskt dilemma”

Morgan Johansson menar att det är för tidigt att öppna upp den nya, tillfälliga lagstiftningen, som ska gälla i tre år till. 

– Problemet, som jag tror att det flesta förstår, är att när vi är i ett läge där vi har tagit emot 160.000 under ett år, att då kunna stå kvar vid den mest generösa flyktingpolitiken i hela EU. Det är ett etiskt dilemma. Vi vill göra så mycket som möjligt, men när vi fortfarande har 100.000 som väntar på beslut, 70.000 i våra boenden, måste vi se till att försöka klara det, säger Johansson.

Vill inte förändra nu

Centerledaren säger att hon inte heller vill riva upp den lagen i förtid. 

– Nej jag står för ordning och reda […] men när vi sedan ska omförhandla den lagen, då vill vi möjliggöra för familjeåterförening, säger Lööf.

Hon föreslår i stället andra åtgärder för att minska antalet som söker sig till Sverige, bland annat mer restriktiv tillgång till bidrag och välfärdsförmåner.

Oviss framtid för lagen

Både Lööf och partier är däremot överens om att det ännu inte går att säga hur lagen kommer att se ut när den omförhandlas om tre år. Migrationsministern utesluter inte helt att återgå till den tidigare lagstiftningen, men att det är många omvärldsfaktorer som kommer att spela in. 

– Vi får titta på hur situationen ser ut då, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet