Foto: SVT

”Jag har varit väldigt otydlig”

Uppdaterad
Publicerad

Öppen strid råder nu inom Centerpartiet kring förslaget till nytt idéprogram för partiet. Annie Lööf välkomnar debatten, men säger samtidigt att det är olyckligt att ”aparta saker” skymmer sikten.

I Aktuellt frågades hon ut om krisen av SVT:s Claes Elfsberg.

Hur allvarlig är den här öppna striden för partiet?

– Det är bra att vi har en debatt. Centerpartiet ska vara idémotorn och ha en öppen diskussion. Samtidigt är det olyckligt att vissa aparta saker skymmer sikten för det viktiga i debatten.

Men det är en allvarlig konflikt inom partiet, eller?

– Det är inte en allvarlig konflikt. Vi har en öppen och uppfriskande debatt  och det är just tanken när medlemmarna nu under fem veckor har möjligheten att skicka in synpunkter till mig och partistyrelsen.

Ändå avbröt du din semester för att komma hem och krishantera?

– Det är klart att det är allvarligt när en idépolitisk diskussion enbart handlar om små egenheter och skymmer sikten för det viktiga om grön decentralisering och självbestämmande. Därför valde jag att åka hem för att leda partiet och styra förslagen rätt.

Förslagen, bland annat avskaffad skolplikt, plattare skatt och fri invandring, har väckt heta känslor bland medlemmarna.

Förslaget om månggifte avvisar dock Annie Lööf i Aktuellt – trots att hon tidigare talat positivt om månggifte.

– Låt mig säga att jag har varit väldigt otydlig.  Jag var väldigt ung när jag sade detta och har ändrat mig efter detta uttalanden för många år sedan. Jag är emot månggifte.

Tycker du att staten ska ha en så liten roll i människors liv som möjligt?

–  När jag blev personkryssad som en av sex personer 2006 då var min paroll mer människa mindre stat. Med det menade jag att jag inte vill  se klåfingrighet eller regelkrångel som jag vet att många småföretagare på landsbygden upplever – man känner att staten ser dig överallt. Med den meningen ville jag se mer valfrihet  och självbestämande för barnfamiljer och för den arbetslöse att välja arbetsförmedling till exempel.

Partiets andra vice ordförande Anna Karin Hatt sade i gårdagens Aktuellt att det är viktigt för Centerpartiet att hålla fast vid rättviseprincipen när det gäller partiets skattepolitik och prioriterar dem som tjänar minst.

Håller du med Anna Karin Hatt om att det är viktigast att sänka skatten för dem med låga inkomster?

–  Definitivt. Och det är ju också Centerpartiets politik. Men partiets medlemmar har också slagit fast i några stämmor i rad att vi också ska sträva efter en plattare skatt där vi förutom att sänka skatten för dem med låga inkomster även stegvis sänker den statliga inkomstskatten för dem som tjänar mellan 30.000 och 40.000 kronor.

Utspelet av centerns andre vice ordförande Anna-Karin Hatt kan ses som ett nålstick mot Annie Lööf, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet