Ardalan Shekarabi (S) och Annie Lööf (C) i debatt i SVT:s Agenda Foto: SVT

Lööf: Ren och skär fondsocialism

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta ett vinsttak i välfärden skapar sämre kvalité, otrygghet och orättvisa, sade Centerpartiets ledare i Agenda. Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) menade att 15 miljarder i övervinster som välfärdsföretagen gjort de senaste åren kunde användas till att förstärka välfärden i stället.

Annie Lööf framhöll att debatten om välfärden borde handla mer om kvalité. – Ni stirrar er blinda på vinsterna, sade hon till Shekarabi och kallade förslaget om att begränsa vinster i välfärdsföretag för ”ren och skär fondsocialism”.

– Ett vinsttak skulle innebära att alternativen försvinner, människors möjligheter att välja förskola, skola, äldreomsorg skulle försvinna. Det här handlar inte om vinst eller inte utan det handlar om valfrihet. Det här förslaget är ren och skär fondsocialism, det för tankarna till löntagarfonderna för ett antal decennier sedan då man skulle konfiskera företagens medel och sätta dem i speciella fondersade Annie Lööf.

Agenda

Ardalan Shekarabi menade att det är viktigt att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Shekarabi: 15 miljarder i övervinster

– Det handlar om att värna valfriheten och mångfalden men också om att säkra kvalitén och ha en effektiv resursanvändning. Vi har de senaste åren haft 15 miljarder i övervinster, som hade kunnat användas till att anställa nya lärare, höja lärarlöner, höja närvaron i glesbygden i utbildningssystemet. Men de har gått till övervinster och så kan vi inte ha det.

Men enligt Annie Lööf skulle många av de här företagen gå omkull?

– Det är fullt möjligt att ta fram modeller som gör att vi både har kvar kommersiella aktörer i välfärden men har rimlig avkastning och kontroll över hur resurserna används, svarade Shekarabi.

Lööf: Ställ skyhöga kvalitetskrav

– Det är klart vi inte vill att pengarna ska gå till skatteparadis. Men ni börjar i fel ände. Man borde i stället ställa skyhöga kvalitetskrav och ha en skarp tillsyn. Då blir det högre kvalité. Ni borde fokusera på högre kvalité även inom den kommunala omsorgen. 47 av de 50 sämsta skolorna är kommunala, sade Annie Lööf.

– Vi jobbar med kvalité på alla områden men vi vet att vi inte har tillräckligt bra regler för en grupp av privata aktörer. Även om vi inför ett vinsttak så har vi det mest marknadsliberala systemet inom utbildning i hela Europa. Det här är inget förbud för vinster utan det handlar om att sätta ett tak så att en större del av överskottet återinvesteras i fler lärare, sade Ardalan Shekarabi och ställde frågan till Annie Lööf:

– Är det inte rimligt att vi har några regler om hur resurserna ska användas inom välfärden? Jag har hört flera av de här bolagen säger att de använder vinsterna till att investera i andra länder. Men det kan knappast vara ett ansvar för svenska skattebetalare att till exempel bygga ut förskolan i Norge.

Annie Lööf sade att hon återigen tyckte det var beklagligt att man från Socialdemokraternas sida fokuserar på vinst eller inte vinst.

– När man borde fokusera på bättre valfrihet för de mest utsatta. Här väljer man att slå sönder en framgångsrik modell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet